Vitatott az új "Olimpiai Csarnok" terve

Négyezer fős "multifunkcionális" csarnok építését tervezik a Népstadion mellett, a most eltűnő Olimpiai Csarnok helyén.

Az épület kapcsolódna egy már ott álló ideiglenes épülethez, melyet 2000-ben húzott fel a Syma+S.D. Kft., és ez az új multicsarnok beruházója is. Az újabb épület létrejöttét azonban sem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, sem a főváros települési értékvédelmi ügyosztálya, sem a fővárosi tervtanács nem támogatta, így a zuglói polgármesteri hivatal elutasította az építésiengedély-kérelmet. A döntés ellen a beruházó fellebbezett, s az engedélyeztetés éppen a második körét futja, jó eséllyel arra, hogy végül is megkapja az engedélyt.

Az elutasítás oka, hogy a "program túl nagy, nem oda illő", s nem átfogó beépítési koncepció részeként valósul meg (ilyen nincs is a stadion területére). Az új beépítést a kényszer szülte - olvasható a műemlékesek elutasításában -, rátelepszik a Népstadionra, s a régi olimpiai csarnoknál nagyobb területet foglal el és megbontaná a Népstadion és szoborparkjának szimmetriára épülő egységét.

Megoldás lehetne, ha a 2000-ben három hónap alatt felhúzott, építészetileg igénytelen Syma-csarnok helyét vennék igénybe. Erre azonban 15 éves fennmaradási engedélye van a Symának. Tehát számára üzletileg nem éri meg ezt lebontani, inkább mellé építi fel az új Olimpiai Csarnokot.

Majdnem tíz évvel ezelőtt atlétikai edzőpályát szerettek volna létesíteni a stadionhoz vezető szoborsor, a dromosz eltolásával. Ez komoly tiltakozást váltott ki. Nem is valósult meg, mert Budapest közgyűlése nem járult hozzá a szoboregyüttes arrébb helyezéséhez, éppen az építészeti egység megőrzése érdekében. Szaktestületek véleménye szerint a most tervezett beruházás hasonlóképpen veszélyezteti ezt az egységet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal minden esetre kérte a stadion területének ideiglenes műemléki védettségét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.