Filmkalózok: évi 4,2 milliárd forint veszteség a hazai filmiparnak

Engedély nélkül lemásolta egy amerikai férfi a Star Wars film harmadik részét - a Sithek bosszúját - , majd továbbadta egy ismerősének, aki feltette az internetre - tettükért több évi börtönbüntetést is kaphatnak.

A botrány már májusban kirobbant, amit több hónapnyi nyomozás követett. Kiderült, hogy a kópiát a film utómunkálatait végző cégnél dolgozó 28 éves férfi lopta el, aki ezt továbbadta ismerősének. A 36 éves Marc Hoaglin május 18-án - egy nappal a világpremier előtt- tette fel az internetre a film kalózmásolatát.

A Sithek úgy tűnik rajta is bosszút álltak, mert tettéért akár 3 év börtönbüntetést is kaphat. Az ügyben októberben hoznak döntést a bíróságon. Vádolnak továbbá hat másik embert azért, mert lemásolták és továbbadták a kalózpéldányokat.

Az ilyen, és ehhez hasonló problémák nem csak Hollywoodot, de az egész világ filmiparát érintik. A népszerű Nyócker című animációs mű is filmkalózoknak "köszönheti", hogy nem tudta kitermelni az előállítás költségeit - nyilatkozta Kálmán András, a Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány igazgatója. Ez a film is felkerült ugyanis a világhálóra, így a moziban már nem sokan akarták megnézni.

A magyar filmipar évi 4,2 milliárd forint veszteséget könyvelhet el az audiovizuális kalózok tevékenysége miatt. Becslések szerint minden hatodik magyar fiatal töltött már le filmet vagy zenét a hálózatról. Az év első három hónapjában hét százalékkal csökkent a mozilátogatók száma. Szakemberek szerint közrejátszik ebben az is, hogy kalózkiadások terjednek a feketepiacon.

Tevékenységük következtében a szerzők nem tudják előállítani az új alkotáshoz szükséges anyagi feltételeket, a film illetve zeneiparban dolgozók pedig elvesztik állásukat. Károsulnak a fogyasztók is, hiszen silány minőséget kapnak.

Magyarországon az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány többféle módon veszi fel a harcot a szerzői jogok mindenfajta sérelmével szemben. Indítottak többek között országos akciót a moziban kamerázók ellen, készítettek felhívó reklám filmeket, és rendszeresen tartanak tájékoztatókat a rendőrőrsökön.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.