Időzavar a pesti utcákon

Gondban lehet, aki Budapesten a pontos időt szeretné megtudni. Köztéri óra ugyan rengeteg van, de nagy részüknek nincs sok köze a valós időhöz. Hogy pontosan hány óra áll a közterületeken, azt megbecsülni sem lehet.

Pontos kimutatás ugyanis nem készül róluk, ráadásul több üzemeltető cég is foglalkozik velük, a legnagyobbak a Pontos Idő Kft., illetve a TávCom Rt. Különbséget kell tennünk emellett a régebbi típusú, számlapos órák (melyekből a kilencvenes években mintegy kétezer volt a városban), illetve az újabb, digitális kijelzőjű szerkezetek között, melyekről egyáltalán nincsenek pontos adatok. Ez utóbbiak a tapasztalatok alapján sokkal gyakrabban hibásodnak meg, amiben része lehet annak is, hogy a hőmérővel ellátott készülékek termométere rosszul bírja az erős napsugárzást. Így történhet, hogy akár havazik, akár fúj a szél, a hőmérő következetesen 24 fokot mutat. Jó esetben legalább az időt pontosan jelzik.

A sokfelé, főleg forgalmasabb útkereszteződések közelében megtalálható forgó órák felügyeletét a City Dekor Kft. látja el. Ezekből egyre több látható az utcákon, elsősorban persze reklámértékük miatt, többségük azonban egyáltalán nem vagy rosszul működik. Számos készülék van intézmények tulajdonában is; ilyeneket láthatunk például a postán vagy a kórházakban.

Akinek ennyi köztéri óra sem elég, és szeretne még egyet - például egy utca lakói -, akkor kérésükkel a kerületi önkormányzat műszaki osztályához kell fordulniuk. Bárki kihelyezhet egyet viszonylag kevés papír kitöltésével, sőt, ha valaki éjszaka egy létrára mászva felerősítene egy órát bármilyen oszlopra, kizárt, hogy feltűnne valamilyen illetékesnek, és intézkedne a leszereléséről. Kérdéses azonban, hogy szükség van-e még több, a látképet elcsúfító, felesleges órára. A fenntartók ugyanis hiába ellenőrzik rendszeresen a készülékeket, gyakran előfordul, hogy egyik-másik évekig, évtizedekig rezzenéstelen mutatókkal várja a szerelőket.

Venglovecz Lajos, a TávCom Rt. vezetője elmondta: az önkormányzatokkal való szerződéseik alapján mintegy 400-500 köztéri órát üzemeltetnek, melyek működését időről időre ellenőrzik. Gyakran érkeznek hozzájuk telefonos bejelentések is pontatlan vagy teljesen leállt szerkezetekről, ezekhez azonnal küldenek szerelőt. A helyreállítási munkákat időnként kénytelenek saját pénzükből fizetni, mert noha megbízóiknak a munkájukért általában negyedévenként kellene fizetniük, előfordul, hogy hónapokig, akár évekig sem jutnak a pénzükhöz. Ilyen karitatív jellegű felújítás például az Astorián található óra, melynek szerkezete éppen petróleumos lében ázik tisztítás céljából, de hamarosan a helyére kerülhet, vagy az idén felélesztett, legendás Moszkva téri óra - mely alatt több generáció találkozott és találkozik is a mai napig.

Az idén is október utolsó hétvégéjén lesz vége a nyári időszámításnak, ekkor hajnali három órakor kettőre kell tolni a mutatókat. A feladatot a köztéri órák esetében többféleképpen oldják meg. Egyes szerkezetek a legmodernebb, úgynevezett DCF-rendszerrel működnek. Ezek közvetlenül veszik a frankfurti atomóra központi rádiójeladását, így automatikusan hajtják végre a feladatot, a hagyományos óráknál a mutatókat kézzel kell hátrébb tolni. A feladat körülbelül két napig tart, hiszen a cégek nemcsak az iskolában vagy a minisztériumokban, de kórházakban és más közintézményekben is felelősek az órák pontosságáért.

Vannak a városnak különösen híres vagy elfeledett órái is.
Az előbbire példa a New York-palota homlokzatán lévő szerkezet, amelyhez a legendák több változata is kapcsolódik. Egyik szerint az 1956-os forradalomkor állt meg. Akadnak viszont olyan órák is, melyekre véletlenszerűen bukkanhatunk rá - ez történt például a budapesti Madách Imre Gimnáziumban, ahol a renoválási munkálatok során bukkantak rá egy - méltatalanul - rég elfeledett, több mint százéves órára. A szerkezetet Konkoly József világhírű órásmester újította fel, és azóta is az iskola egyik büszkesége.

Ezt legalább javítják, amire nyilvánvalóan szükség is van
Ezt legalább javítják, amire nyilvánvalóan szükség is van
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.