Pár korty kávé a szegénység ellen

Jobb híján egy fekete elfogyasztásával tehetett a harmadik világot uraló szegénység ellen tegnap kora délután az, aki elment a Kossuth térre.

A kávé, bár első pillantásra annak tűnik, nem csupán egy szimpla fekete. Igazából méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termék, amelynek megvásárlásával, sőt fogyasztásával a vevő a hátrányos helyzetű országokban élő termelőt nagyobb és tisztességesebb jövedelemhez juttatja. Így segíthet aláásni a rendszert, amely nap mint nap újratermeli a szegénységet. S ez már csak azért sem mindegy, mert becslések szerint a méltánytalan kereskedelmi korlátozások évente 55 milliárd dollártól fosztják meg a világ fejlődő részét. Ez kétszerese a nekik juttatott segélynek. S bár ma a hazánkban is forgalmazott fair trade termékek még nem kaphatók külön boltban, legfeljebb egy-egy polc jut nekik itt-ott, a mozgalom maga már teret nyert: a Parlament előtti performansz nem csupán az ENSZ-csúcstalálkozón részt vevő delegációk lelkiismeretét, hanem a miénket is próbára tette.

A Hand nevű civil szervezet által szervezett budapesti rendezvény egy világméretű kampány része, mely Perutól Svédországon át Afganisztánig mozgatta meg a civileket. Elsősorban a most is kilógó lólábra kívánta felhívni a figyelmet: a civil akcióval egy időben zajló ENSZ-csúcs hangzatos jelszavai a Kossuth téri demonstráció résztvevői szerint csupán a lelkiismeret elaltatására szolgálnak, miközben maga a záródokumentum több szempontból is visszalépést jelent a 2000-ben aláírt milleniumi nyilatkozathoz képest.

- Globális léptékkel mérve Magyarország kiemelkedően gazdag ország - hangsúlyozta Jávor Benedek szervező, így a magyar polgárok sem vonhatják ki magukat a világméretű szegénység fenntartásának felelőssége alól. Törpeségünk számára nem lehet mentség, kortyolgattuk tehát némileg büszkén a kávét, mert minden keserűségben van valami szívet melengetően édes. Ha más nem, legalább egy kanálnyi ártámogatott cukor.

Demonstrálók a Kossuth Lajos téren
Demonstrálók a Kossuth Lajos téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.