Madárvárta külföldiekkel

Több mint tíz éve tartó folyamat szűnik meg idén augusztusban. 1993-tól foglalkoztat Earthwatch-önkénteseket az Ócsai Madárvárta Egyesület, amely a jövő évben már nem fogad Magyarországra jövő külföldi természetvédelmi aktivistákat - főként pénzügyi okok miatt.

- Az esős idő miatt az elmúlt héten nagyon kevés madarat tudtunk befogni. A kistestű állatok gyorsan átáznak és kihűlnek, ezért gyakran össze kellett húzni a befogásra használt hálókat - panaszolja dr. Csörgő Tibor, az Ócsai Madárvárta Egyesület megalapítója. A kutató és csapata közel 100 darab, összesen 1200 méter hosszú hálót használ a madarak befogására. - Számozott gyűrűkkel megjelöljük az állatokat, és felvesszük az adataikat. Mivel a kirakott hálók helye és az adatfelvételi módszer is állandó, a több mint két évtizedes munka eredményeképpen rengeteg értékes információt gyűjtöttünk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében 1983 óta figyelik folyamatosan az Ócsai Tájvédelmi Körzetben előforduló madarakat. A helyi csoport a kezdetektől foglalkoztat külföldi természetvédelmi önkénteseket. A gyűrűzési és adatfelvételi feladatokat az idén négy amerikai, két japán, egy brazil és egy brit önkéntes segíti. A sokszereplős munka látványos eredményeket produkál: a tavaly az Earthwatch nemzetközi környezetvédő szervezettől kapott klímaváltozási díjjal például azt ismerték el, hogy az Ócsán gyűjtött adatok alapján az elsők között sikerült kimutatni a klímaváltozás őszi madárvonulásra gyakorolt hatását.

- 1993-tól ez idáig 215 külföldi önkéntes kapcsolódott be az itteni munkába - mondja az egyik "alapító", a főállásban Dániában növényvédelmi kutatásokat végző dr. Lövei Gábor. Az Európa-Afrika Énekesmadár-vonulási Programba illeszkedő kutatási projekt keretében három helyszínen, az ócsai területeken kívül Olaszországban és Kenyában is folytatnak hasonló madármegfigyeléseket.

Peter Lawsky, egy New York-i televíziós társaság műholdas technikusa feleségével, Dianával érkezett Magyarországra. Az óvónőként dolgozó Diana erre az útra kapott ösztöndíjat, a férje pedig éves szabadságát feláldozva elkísérte hazánkba.

- Megérkezésünk után pár napig csak szemlélődtünk, beletanultunk az itteni munkába, de a végére a "madárfogás" apró rejtelmeit is megismertük. Most először veszünk részt ilyen önkéntes akción, de nagyon élvezzük az apró madarak társaságát.

Diana A. Biggs a szülővárosában, Coloradóban folyamatosan foglalkozik madarakkal. Már nem az első alkalom, hogy a természetismeretet tanító amerikai tanárnő önkéntesként részt vesz hasonló programokon. Ahogyan az afrikai útjáról is, a jelenlegi Ócsai Madárvártáról szintén szép illusztrált füzetet készít, saját maga, valamint tanítványai számára. Lejegyez minden érdekességet, lerajzolja az újonnan megismert fák leveleit, termését, a madarakat, épületeket. A mi kedves őszapónk különösen a szívébe lopta magát, még nem látott ehhez fogható apró madarat. Az ócsai területen egyébként Magyarország madárfajainak kétharmada előfordul, és közel felét a kifeszített hálókkal meg is fogják és gyűrűzik. Az erdőrészeket, nádasokat és bodzást magában foglaló élőhelyfoltok mind-mind más fajnak adnak otthont. Szép számmal találkozhatunk itt foltos és cserregő nádiposzátával, zöldikével, fitisz-füzikével, hogy csak a legnépesebb fajokat említsük.

Az Ócsán gyűjtött
adatok alapján sikerült kimutatni
a klímaváltozás
madárvonulásra
gyakorolt hatását.

- Minden segítő kézre szükségünk van - mondja a civilben egyébként az ELTE-n anatómiát tanító Csörgő Tibor -, hiszen a július közepétől egészen október végéig tartó munkában heti turnusokban váltják egymást az egyesület tagjai, és mindenkinek véges a szabadideje, így gyakran küzdünk emberhiánnyal. - Az óránkénti hálóellenőrzés miatt éjjel-nappal mozgásban vagyunk. Évente átlagosan 20-30 ezer madarat vizsgálunk, idén elérjük a táborba befogott negyedmilliomodik madarat!

A Fukosimában élő, gyógypedagógiával foglalkozó Chihiro Sawada még Japánban sem tapasztalt ilyet, hogy egy csoport tele fiatallal ennyire keményen és összehangoltan tudjon dolgozni. A szintén japán Takashi Homma biológiatanár Hokkaidóban, az Earthwatch tanári ösztöndíjával került Ócsára. Beleszeretett az itteni feladatokba, mindamellett lenyűgözi a magyarországi természet, valamint az, hogy mennyire foglalkoznak vele hazánkban.

Az ócsai madárfigyelés a következő években is folytatódik, ám immár az Eartwatch anyagi támogatása és önkéntesei nélkül: hazánk egy időre nem részesül további lelkes amatőr külföldi aktivisták önzetlen segítségnyújtásában.

Az 1971-ben alakult természetvédelmi nonprofit szervezet székhelye az Egyesült Államok Boston városában van, de koordináló irodák már Európában, Japánban és Ausztráliában is működnek. Környezeti nevelési célzattal, önkéntesek bevonásával próbálja a természetvédelmet gyakorlatiasan népszerűsíteni. Programjai eddig több mint 75 000 önkéntest mozgattak meg, jelenleg 140 program keretében 47 országban folytatnak támogatott kutatásokat.

Eddig közel negyedmillió madarat gyûrûztek meg az önkéntesek közremûködésével
Eddig közel negyedmillió madarat gyûrûztek meg az önkéntesek közremûködésével
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.