A színpadon: Juliette Lewis

Na nem színházin, hanem zenein. Aki hirtelen arra gondolna, hogy "de hát ő színésznő, játszott a Született gyilkosokban", nyugodjon meg, igaza van. Vagy legalábbis volt úgy két évvel ezelőttig.

Juliette Lewisra legtöbben tényleg a brutalitása miatt több helyen betiltott, éppen ezért kalózmásolatokban még gyorsabban terjedő kultuszfilmben figyeltek fel, és talán máig ez a legismertebb szerepe. Pályája azonban jóval korábban indult, és nemcsak lázadó csajokat alakított.

Szinte muszáj volt művésznek lennie, hiszen anyja grafikus, apja színész, így már kisgyerek korától ott téblábolt a stúdiókban. Tizenkét évesen már egy sorozatban játszott, és a színészélet meglehetősen önállóvá tette: kérvényezte, hogy jogilag nyilvánítsák felnőtté, így kedvére dolgozhatott. Játszott a Marslakó a mostohámban, A rettegés fokában, és ez utóbbiért Oscarra is jelölték. Többnyire harcias, lázadó csajokat, különc figurákat alakított, a legemlékezetesebb mégis Mallory maradt a Született gyilkosokból. A magánéletére is kihatottak az eljátszott figurák, egyre többet kezdett inni és drogozni - szerencsére mindkettőről sikerült leszoknia, állítása szerint a scientológiai egyház egyik programjának segítségével, amelyet azóta is folyamatosan védelmez a nyilvánosság előtt. Egyik legutóbbi filmje, a Carla új élete pedig másféle kihívást jelentett, hiszen egy fogyatékos lányt kellett megformálnia, nem egy vadócot. Ez olyan jól sikerült, hogy a kritikusokat is levette a lábukról.

A már megszerzett elismerés azonban, úgy tűnik, nem jelent túl nagy örömet Juliette-nek, hiszen nem sokkal a Carla új élete után műfajt váltott, és 2003-ban beszállt a The Licks nevű bandába, amely azóta Juliette & The Licks néven muzsikál. Persze nem ekkor találkozott először a zenével. A kilencvenes évek közepén egyszer már feltűnt egy videoklipben, és egy sci-fiben elénekelt egy P. J. Harvey-dalt.

A The Licksben remek muzsikusokkal játszik együtt, hiszen a basszusgitáros Paul Ill az Aerosmithben is játszott, a dobos Patty Schemel Courtney Love-val dolgozott együtt, és a gitárosok, Todd Morse és Kemble Walters sem kezdők már. Juliette saját bevallása szerint azért kezdek el zenélni, hogy forradalmasítsák a rock'n'rollt, és hogy zenéjük ellenszere legyen a napjainkban eluralkodott kétségnek, apátiának és félelemnek. 2004 termékeny éve volt az énekesnőnek: elkészítették első kislemezüket, Like a Bolt of Lightning címmel, és elkezdtek koncertezni. Az egyik ilyen klubbulin hallotta őt a Prodigy frontembere, Lian Howlett, aki ezután meghívta, hogy énekeljen egy dalt az új albumukon. Juliette ment, énekelt, sőt, még a dalszerzésbe is besegített. Aztán a Licksszel elkészítették debütáló albumukat, amely You're Speaking My Language címmel néhány hónapja jelent meg. Azon szerencsések pedig, akik már látták Juliette-t koncerten, vagy beszéltek olyannal, aki látta, azt állítják: az énekesnő valószínűleg azért alakította olyan jól azt a sok túlpörgött tinit, mert saját maga is hasonló temperamentummal rendelkezik. Vagyis: ugrál, szaladgál, akrobatamutatványokat végez, és persze közben elképesztő hangerővel üvölt és énekel.

Juliette and The Licks koncert a Szigeten: augusztus 14., Nagyszínpad, este 6 óra

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.