Miért nem muzsikál Baján a város jubileumára készített virágóra?

A Baja központjában látható virágóra alkotója úgy véli, hogy az önkormányzat elhanyagolja az adományokból megvalósult műalkotást, így az nem dísze, hanem szégyenfoltja a településnek. Az alpolgármester ezt másként látja, szerinte az önkormányzat anyagi erejéhez mérten gondoskodik a virágóráról.

- A talaj megsüllyedt, a kerámiák talpazata kilátszik a földből, a virágágyások elrendezése nem esztétikus, egy vastag, fekete kábel belóg a növények közé - sorolja Baja központjában Papp József keramikus mindazt, ami miatt szerinte a bajai virágóra nem ékesíti, hanem már-már csúfítja a környezetét. Azt mondja: azért kereste meg lapunkat panaszaival, mert az önkormányzatnál évek óta süket fülekre talál. Hiába ajánlja fel segítségét, semmibe veszik javaslatait.

A virágórát kilenc évvel ezelőtt alakították ki Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulója tiszteletére. Papp József volt az ötletgazda, aki szülővárosának, Marosvásárhelynek egyik jellegzetes jelképét szerette volna Baján is megvalósítani. Elkészítette a terveket, majd a helyi vállalkozóktól kétmillió forintot gyűjtött öszsze a megvalósításra. Mintegy hetvenen segítettek abban, hogy a rádiós, önbeállító német óraszerkezetet meg tudják vásárolni, majd a helyére kerüljenek a mutatók és a kerámiából - Papp József által - készített számlapok.

- A városbeliek összefogása azt mutatta, hogy az embereknek tetszik az ötlet, amiért hajlandóak pénzüket adni és idejüket áldozni. Az elmúlt években viszont azt tapasztalom, hogy az önkormányzat elhanyagolja az órát - fogalmaz Papp József, példaként hozva: az egyik bajai zenetanár által megkomponált dallamok azért nem csendülnek fel óránként, mert vandálok hónapokkal ezelőtt elvágták a vezetéket, s a város azóta sem javíttatta meg a szerkezetet. A zenés időjelző - így Papp József - üde színfoltja lehetett volna néhány hete a híres bajai halászléünnepnek is, amikor tízezrek fordultak meg a városban.

Papp József megemlíti: többször felajánlotta már, hogy segít kiválasztani a virágokat és elrendezni az óra körüli parkot, ám sosem kérték ki a véleményét, s elutasították az együttműködést.

Barna György alpolgármester minderről azt mondja: nem szándékosan, legfeljebb figyelmetlenségből nem kérték ki eddig az alkotó véleményét, amikor az óra körüli parkot tervezték.

- Nem akartuk megsérteni a művész urat. Ha a mulasztást személye elleni támadásként fogta fel, ez úton is elnézést kérünk a történtekért - fogalmaz Barna György. Azt állítja: az óra zeneszerkezetének javítása már folyamatban van, s csak azért csúszik a kivitelezés, mert egy alkatrészre még várnak. Az alpolgármester végül megjegyzi: jövő tavasszal, az újbóli virágosításkor egyeztetni fognak a keramikussal, miként ültessék körbe a virágórát.

- Nem nekem fontos az, hogy ez a virágóra szép legyen, hiszen én fel sem vetettem magam arra a parkban álló táblára, amelyen a támogatók neve olvasható - mondja Papp József. - Csupán nem tudom magamban tartani a véleményem, s mindössze azért küzdök, hogy a helyiek és a városba látogató turisták szebbnek láthassák Baját.

Hatszázmillióért újítják fel a főteret

Hamarosan megkezdődik Baja főterének felújítása. A város 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a munkálatokra. A pénzből a Szentháromság téren felújítják a földalatti közműveket, majd a kockakövek helyére új térburkolatot fektetnek le, padokat helyeznek ki, díszkivilágítást szerelnek fel. A műemlékvédelem alatt álló bajai városközpont rekonstrukciója a tervek szerint 2006 őszéig tart.

Alkotója szerint méltánytalanul bánnak a virágórával
Alkotója szerint méltánytalanul bánnak a virágórával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.