Elúszhat a csepeli szennyvíztisztító

Elúszhat a csepeli szennyvíztisztító megépítéséhez remélt EU-támogatás, ez pedig óriási blamázs volna Budapestnek és az országnak - állítja a fővárosi ellenzék. A projekt előkészítésével megbízott cég vezetője szerint azonban még bőven időn belül vannak. A tisztító megépítését az veszélyeztetheti, ha nem kapják meg időben a hatósági engedélyeket.

Ismét lehet majd fürdeni a Dunában, ha elkészül a folyóba jutó szennyvizeket szinte teljes egészében megtisztító létesítmény Csepel északi szigetcsúcsán. (Jelenleg száz liter szennyvízből csak alig negyvenet tisztítanak meg, mielőtt a Dunába engedik.) A szennyvíztisztító a tervek szerint az évtized végére épülne meg. Az óriásberuházás költségei meghaladják a 180 milliárd forintot, ennek 65 százalékát fedezné az unió, húsz százalékot állna az állam. A főváros a saját részének nagy részét hitelből fedezi. Az Európai Beruházási Bank (EIB) által kötendő hitelszerződést legutóbbi, június végi ülésén hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.

A projekt késésben van, eddig mindössze egy pályázat részvételi felhívása jelent meg - állítja Deák András (Fidesz-MKDSZ), a városháza közbeszerzési bizottságának elnöke. Az ellenzéki városatya szerint "presztízskérdések miatt" veszítheti el hitelét Budapest és az egész ország is az EU előtt. Deák úgy véli, meg kell találni a személyi felelősöket, ezért vizsgálóbizottság megalakítását indítványozta. Javaslatát azonban a közgyűlési MSZP-SZDSZ koalíció napirendre sem vette. Ugyanezt javasolta ugyanezen indokkal még áprilisban Demszky Gábor főpolgármester korábbi bizalmasa, az SZDSZ-frakcióból nemrég kizárt Atkári János, független főpolgármester-helyettes is. A koalíció azonban az ő indítványát sem fogadta el.

Brüsszel 2004 decemberében döntött a támogatásról. Az unió előírásai alapján ettől számított két éven belül kell szerződést kötnünk, vagyis legkésőbb jövő év végén - reagált lapunknak Oszkó Károly, a beruházás előkészítésével megbízott fővárosi cég, az Enviroduna ügyvezető igazgatója is. Közölte: a PR-munkákra már kiírták a tendert, és a majdani tisztító megépítőjének kiválasztása is az előminősítés szakaszában van. A projekt műszaki ellenőrzésére vonatkozó tender pedig megjelenés előtt áll. Oszkó elismerte: műszaki szempontból sürget az idő, a hatósági engedélyek megszerzésére nincs több "tartalék idejük". Emlékeztetett arra, hogy a budai rakpart alatt megépülő és a Zsigmond téri átemelőteleptől a csepeli létesítményig vezető főgyűjtőnél három évig tartott, mire megkapták az építési engedélyt.

A projekt vontatott előkészítését nehezményezők rámutatnak arra, hogy a csepeli projekt előkészítésével megbízott Enviroduna két ügyvezető igazgatója keres a legjobban a fővárosi közműcégvezetők közül. (Tavasz óta van két vezetője a cégnek, egyikük a szakmai, másikuk a pénzügyi kérdésekért felel.) Havi fizetésük - a júniusi, hatszázalékos emelés után - több mint hétszázezer forint, emellett 8,5 millió forintot kitevő éves prémiumot vihetnek még haza.

Nem ez az első eset, hogy a projekt késéséről szólnak a hírek. Két éve Baráth Etele akkori politikai államtitkár, jelenlegi EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter levélben jelezte a főpolgármesternek, hogy négy hónapos csúszásban van a beruházás. Az előző önkormányzati ciklusban pedig két évig tartott, amíg a koalíció megegyezett, hogy milyen szervezeti formában menedzseljék a beruházást.

Amegépítést veszélyezteti, he nem kapják meg idõben a hatósági emgedélyt
Amegépítést veszélyezteti, he nem kapják meg idõben a hatósági emgedélyt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.