Akadálymentesítés a szegedi dóm előtt

Többszöri halasztást követően a közelmúltban megkezdték a szegedi dóm akadálymentesítését. Ha a munkák a terveknek megfelelően haladnak, egy hónap múlva már a kerekes székkel közlekedő mozgássérültek is önállóan, segítség nélkül bejuthatnak a székesegyházba. Kondé Lajos, a belvárosi plébánia vezetője arról tájékoztatott: az egyházközség már négy éve elkészítette és jóváhagyatta az építési terveket, ám mindeddig nem volt pénz a munkálatokra.

A rámpa megépítése nyolc és fél millió forintba kerül. Kondé Lajos elmondta: az egyházközség nem pályázhatott központi támogatásra, ezért a szükséges pénzt adományokból gyűjtötték össze. A legnagyobb támogatást a szegedi Rotary Klubtól kapták. A plébános szerint a borsosnak tűnő ár oka az, hogy a feljárónak különleges igényeknek kell megfelelnie: a műemlék csak olyan építménnyel bővíthető, amely illeszkedik a templom neoromán stílusához.

Folytatódik a székesegyház elektromos rendszerének felújítása is. Az 1930-as években kiépített vezetékrendszer elavult, korábban többször előfordult, hogy a dóm hosszabb-rövidebb időre áram nélkül maradt, egy alkalommal a falban a drótok lángra is lobbantak. A teljes hálózat felújítására és a lámpatestek cseréjére az egyházközség saját forrásai nem elegendőek, ezért erre is adományokat gyűjtenek. Az ígéretek szerint ugyanakkor a munkák őszre, a dóm felszentelésének 75. évfordulójára elkészülnek - a kivitelezést végző vállalkozó megelőlegezi a felújításhoz szükséges összeget.

A mozgássérülteknek a dóm oldalsó bejáratához építenek rámpát
A mozgássérülteknek a dóm oldalsó bejáratához építenek rámpát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.