"Piacgazdaság igen - kapitalizmus nem"

A Polip-ok elindították politikai blogjukat a Nolblogon: "Minden erőszakos eszme, minden megalapozatlan utópia elvetése."

A Polgári Liberálisok alapelveik 10 pontját "szögezték ki" blogjuk első bejegyzésébe:

"1. Piacgazdaság igen - kapitalizmus nem
Ez a liberalizmus abból indul ki, hogy messze van még a "történelem vége".
Útkeresésre van szükség, hogy a piacgazdaság emberséges szabályozásának módjait megtaláljuk.

2. A szabadság záloga a kis tulajdon sérthetetlensége
A tulajdon, amíg nem árt másoknak, szent. Aki mindenfajta mérséklet nélkül minden magántulajdon, minden privatizáció, minden piac ellen uszít, a szabadságot veszélyezteti.

3. Nemet mondunk a mammuttulajdonra - az állami túlhatalomra - a monopóliumokra
Ezek az embertelen hatalom-kiterjesztésre hajlamos intézmények a szabadság veszélyes ellenségei.
Összefügg ezzel, hogy a civil társadalom hatókörét, értelmes megszervezését tartjuk a legfőbb fegyvernek az embertelen hatalmak korlátozására

4. Erőszakmentesség
Ehhez a liberalizmusfelfogáshoz az aktív szeretet, az erőszakmentesség elvének elfogadása kapcsolódik - szükség esetén a korlátozott erőszak, az önvédelem jogának elismerésével

5. Folytonos reform
(Bibó István nyomán)
rendszerváltásra van szükség - igazságosabb rendszert kell keresnünk de nemet mondunk a forradalom kultuszára. A cél forradalmi, de az eszköz reformer jellegű, ha csak lehetséges. tárgyalásokon, alkukon, az ellenfél tiszteletre méltó, békét szerető személyiségeinek elfogadásával, kitartó megkeresésével, folyamatos párbeszéddel kell a forradalmat végbevinni

6. Minden erőszakos eszme, minden megalapozatlan utópia elvetése.
Ellenfeleink közé tartoznak mind a bolsevikok, nácik, utópisták és erőszakkultusszal párosuló boldogságreceptek hordozói
A közélet perifériáján a helyük az ilyen eszmék hordozóinak
Mindazok a kollaboránsok, akik bármilyen vízió nevében részt vettek erőszakos, elnyomó, az egyének szabadságát fenyegető rendszer fenntatásában, működtetésében, maradjanak távol a közélettől.

7. Alapérték az egyének egyenlő szabadsága, egyenlő emberi méltósága, az azt korlátozó (lehetlenné tévő) szegénység mint kiszolgáltatottság elleni közös (kollektív-társadalmi) felelősségünkről és az egyéni döntéseink ÖNKÉNTESSÉGének fontosságáról (szemben a kényszerhelyzetekből fakadó korlátozottsággal).
Jelmondatunk:
Gondolkodni szabadon,
Dönteni felelősen,
Cselekedni önkéntesen.

8. Kikerülhetetlen az ember és természet viszonyának liberális értelmezése minimum az élni és élni hagyni, de talán ennél még felelősebb szinten is, azaz nemcsak a békés egymás mellett élés (ember és természet), hanem a folyamatos ÖNKORLÁTOZÁS (önmérséklet) alapállásából. A kispolgári közmondás helyett soha ne nyújtózz addig, míg ér, mindig hagyj helyett a takaród (lehetőségeid, erőforrásaid..) alatt másnak, de legalább tartalékba.

9. Nemet mondunk a fejlődés, a növekedés, a jólét, a gyarapodás, a siker és célorientáltság abszolutizálására, a technika öncélú hajszolására és a tudomány tekintélyének megkérdőjelezhetetlenségére. Humanista etikai állásponton vagyunk, minden eredményesség mércéjét az emberi és ökológiai viszonyainkban hitelesítve ismerjük el értéknek."

10. Liberálisok vagyunk, ezért magunkénak érezzük mindenki fájdalmát,aki önhibáján kívül, mások által bélyegnek tekintett jellemzői miattszorul kisebbségi létbe, és kénytelen méltánytalanságokat elviselni.
Ahogyelfogadhatatlan számunkra mindenfajta faji, vallási, nemi,identitás-alapú elnyomás, szolidaritást vállalunk minden nemzetiidentitása miatt szenvedő kisebbséggel.

Tovább a blogba

A politikai témájú blogok a nemzetközi tapasztalatok alapján a választásokhoz közeledve szaporodnak el, és akkor növekszik olvasottságuk. A nemrégiben indult polipon kívül Izsák Hajónapló hajó és tenger nélkül című blogja, és Bartos Péter Őszinte blogja foglalkozik több kevesebb rendszerességgel politikai kérdésekkel és szereplőkkel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.