Kesznyéten: segélyszámlák 65 millióról

Ezerkétszáz lakónak összesen 65 millió forint szociális támogatást fizetett ki tavaly a kesznyéteni önkormányzat. A segélyekről személyre szóló tájékoztató készült, amelyet a napokban postáztak. Kecső Imre polgármester azt szeretné, hogy az érintettekben tudatosuljon, mennyi pénzt fordít rájuk a település.

A tavaly igénybe vett szociális támogatásról küldött névre szóló tájékoztatót ezerkétszáz helyi lakosnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyéten önkormányzata. A készítői által szociális számlának nevezett kimutatás a 2004-ben különböző jogcímeken kapott támogatásokat összesíti. A napokban postázott levél címzettjei a lakosság kétharmadát tették ki.

Kecső Imre polgármester szerint a nem kevés adminisztrációval járó kimutatás haszna kettős. Egyrészt az érintettek szembesülnek azzal, hogy mennyi pénzt fordított rájuk a község, másrészt a támogatásokról döntő képviselők a jövőben pontosan tudják majd, hogy a rászorulók közül kinek mikor mennyi pénzt szavaztak meg korábban. Az önkormányzat ezenkívül más módon is segíti a rászorulókat, így a munkanélküliek számára átképző tanfolyamot szerveztek, ahol a kosárfonásra tanítják meg a részvevőket.

Kesznyéten 1908 lakosa közül - a gyerekeket is beleszámítva - 1197 fő (a teljes lakosság 63 százaléka) kapott valamilyen szociális támogatást az önkormányzattól a múlt évben. A rendkívüli méltányossági segélytől a gyermekétkeztetésen át a temetési segélyig összesen 23 jogcímen kaphattak segélyeket a község lakói. Volt, aki csupán 1560 forintot vett fel az önkormányzattól, de akadt olyan is, akinek 713 ezer forintot fizettek ki különböző jogcímeken a polgármesteri hivatalban. Százezer forint feletti támogatásban 240 kesznyéteni család részesült. Az önkormányzat pénztárából mindent beszámítva 65 millió forintot fizettek ki szociális juttatásokra. Ebből a pénzből 54 milliót az állam folyósított, helyi forrásokból pedig 11 milliót költöttek segélyekre. Ez utóbbi öszszeg a falu tavalyi költségvetésének húsz százalékát tette ki.

A polgármester hangsúlyozta, a személyre szóló kimutatások elkészítése során betartották az adatvédelmi előírásokat, hiszen mindenkinek csak a saját adatait küldték el. Sokan értetlenül fogadták a levelet. Akadtak, akik vitatták, hogy annyi pénzt kaptak volna, mint amennyi a kimutatásban szerepelt. Kecső Imre szerint az adatok helyesek voltak, csak néhányan nem vették figyelembe, hogy az ingyen kapott tankönyv vagy az elengedett szemétszállítási díj árát helyettük az önkormányzat fizette ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.