Corvin sétány: bontás, építés

Májusban elkezdik dózerolni a Corvin sétány projekt útjában álló első tizenöt házat - tudtuk meg a fejlesztést irányító önkormányzati cég, a Rév 8 Rt. vezérigazgatójától.

Alföldi György elmondta: az érintett 230 lakásban élőket már kiköltöztették. Az építtető, a Futureal cégcsoport többségi tulajdonában lévő Corvin Rt. októberben kezd munkába a Futó utcáig tartó részen.

A korábban Corvin-Szigony, újabban Corvin sétány projekt néven futó - Közép-Európa legnagyobb város-rehabilitációs vállalkozásaként számon tartott -, összesen 70-80 milliárdosra taksált vállalkozás célja a köz szempontjából nézve a József körút, a Práter utca, a Szigony utca és az Üllői út közti, meglehetősen leharcolt negyed átépítése. A terv szerint a Városháza, a józsefvárosi önkormányzat és persze mindenekelőtt a befektető, azaz a Futureal cégcsoport többségi tulajdonában lévő Corvin Rt. 2011-2013-ig 208 ezer négyzetméternyi területet újít meg, nagyjából 65 ezer négyzetmétert építve be (ez, minthogy többszintes épületekről lesz szó, 250-300 ezer négyzetmétert jelent). 1400 lakást lebontanak, ötven házat újítanak fel, két aluljárót alakítanak ki, és kicserélik a közműhálózatot. 2500-3000 új lakást, irodákat, üzleteket, valamint a kutatás-fejlesztést (K+F) szolgáló egységeket építenek. A negyed tengelyébe Corvin sétány néven hétszáz méteres, 18-36 méter széles gyalogospromenádot terveztek.

Először a Corvin mozi mögötti Kisfaludy, és a vele párhuzamos Futó utca közti tömböt formálják át az építkezők. Ez kereskedelmi-intézményi zóna lesz, egyebek mellett irodákkal, boltokkal, éttermekkel, mélygarázzsal, üvegtetős bevásárlópasszázzsal. A második etapban jön a lakózóna, a harmadikban pedig a keleti (Szigony utcai) végek; utóbbi lesz a szórakoztató és K+F övezet. Információnk szerint ide költözne a Zeneakadémia elméleti képzése, a SOTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pedig afféle minicampust kapna.

A Futureal tegnap rövid körsétával színesített összejövetelt rendezett, amelyen egyebek mellett megtudhattuk: a negyed áttervezésében az amerikai Harvard Egyetem várostervező tanszékén tanulók is részt vesznek. A tanszékvezető profeszszor érdeklődését ugyanis a nekik felajánlott feladatok közül ez keltette fel leginkább. A munkában 13 harvardos diák vesz részt. Az amerikaiak mellett a Műegyetem építész-mesterképzőjének 24 hallgatója is beszáll a városrész megújításába.

Demszky Gábor főpolgármester az öszszejövetelen közölte: anyagilag is támogatják a területen élő olyan lakókat, akik maradnának, de a felemelkedő városrészben ezt önerejükből nem tehetnék meg. Ezt részben egy e célt szolgáló, 300 millió forintos fővárosi alapból, részben a közmű-kompenzációs rendszer révén oldanák meg. Ma a reménybeli Corvin sétány körül lévő lakások 80 százaléka egyszobás, 45 százaléka 32 négyzetméternél kisebb, ötven százalékukban nincs WC, negyven százalékukban pedig fürdőszoba.

Polgármesterek és befektetõk terepszemlén
Polgármesterek és befektetõk terepszemlén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.