Tilos lesz az anonim apasági teszt

Véget akar vetni az egyre terjedő titkos apasági teszteknek a német kormány.

Brigitte Zypries igazságügy-miniszter asszony a minap felháborodottan nyilatkozott arról, hogy a különféle laborok immár a metrókocsikban is anonim génteszteket hirdetnek. A legolcsóbb ajánlat 150 euróért kínálja a választ a kételyekre, a megbízhatóbb helyeken 250-400 euró a tarifa. Nem kell mást tenni, mint postán elküldeni a gyerek használt fogkeféjét, rágógumiját, a férfi hajszálát vagy vérmintáját, és egy hét múlva már jön is a válasz: vajon tényleg az illető a gyermek apja?

A becslések szerint a német gyerekek 5-10 százaléka "kakukktojás", vagyis nem a törvényes apától származik. Az igazságra azonban egyre nagyobb a kereslet, évente 40 ezer tesztet végeznek, egyharmadát titokban. Ennek szeretne véget vetni a berlini kormány. A készülő törvénymódosítás értelmében a jövőben az anya, a törvényes apa és egy orvos beleegyezése is szükséges lesz a teszt elvégzéséhez. A törvény várhatóan még idén életbe léphet, aki megszegi, akár egy év börtönt kaphat.

A német férfiak 80 százaléka teljesen helyénvalónak tartja, hogy "ellenőrizze" gyermeke származását. Ha kiderülne, hogy mégsem tőle van a gyerek, akkor 93 százalékuk nem is fogadná el, függetlenül attól, hogy esetleg évek óta ő neveli - áll egy felmérésben. A férfiak egy részét nemcsak a kétely motiválja, hanem bízik benne, hogy így mentesülhet a gyermektartás alól.

Mark Benecke kölni kriminál-biológus szerint a kormány legfeljebb annyit ér el a szigorítással, hogy a férfiak nem hazai, hanem külföldi génlaboratóriumokhoz fordulnak majd. A nők többsége ugyanis kézzel-lábbal tiltakozik az efféle "gyanúsítgatások" ellen, így ha a férfit kételyek gyötrik, de azért fenn szeretné tartani a családi békét, jobb, ha mindezt titokban csinálja - állítják a törvénymódosítás ellenzői. Az apaság persze jogi úton is megtámadható, de ehhez konkrét gyanú kell, és csupán a gyermek születése utáni első két évben lehet bírósághoz fordulni. Az ilyen esetek nagy hátránya, hogy akármi is az apasági teszt eredménye, teljesen szétzilálja a családot.

A német igazságügyi minisztérium azzal érvel, hogy a kérdés nem vonható ki a készülő géndiagnosztika-törvény hatálya alól. Ez pedig arról rendelkezik, hogy a genetikai vizsgálatokhoz minden körülmények között szükséges az érintettek beleegyezése, hiszen a genetikai adatok számos olyan, a jövőre vonatkozóan fontos - például egészségügyi - információkat rejtenek, amelyek nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.