Veszélyesebb a füstje, mint a lángja

A gyertyák és füstölők használata zárt légtérben, nagy mennyiségben nem ajánlott. Egy friss kutatás - egyelőre csak a templomi gyertyák hatását vizsgálva - meghökkentő eredményekre jutott.

A közhittel ellentétben nem tisztítja a levegőt, egészségesnek pedig biztosan nem mondható a gyertyaláng, ahogy a különböző füstölők sem. Használatuk különösen akkor veszélyes, ha ózonnal kerülnek kapcsolatba, így nyomtatók, fénymásolók, lég- és vízfertőtlenítők, kvarc vagy szolárium használata mellett.

A kutatások egyelőre különleges alkalmakra szorítkoztak: a Maastricht Egyetem tudósai méréseikhez misét szimuláltak egy bazilikában, s kiderült: egy alaposan begyertyázott templomban hússzor annyi potenciálisan rákkeltő részecske kerülhet a tüdőbe, mint egy forgalmas út mellett. Egynapi gyertyaégetés után a káros részecskék szintje hússzorosan meghaladja az Európai Unió által meghatározott határértéket. A kutatókat is meglepte ez, de hangsúlyozták, hogy a csupán alkalmanként templomba járók nincsenek veszélyben. Inkább a papok vagy a templomi kórusok tagjai. Megoldásként a szellőzőrendszer tökéletesítését, a gyertyaszám csökkentését, minőségük javítását - füstszegényebbek alkalmazását - és villanygyertyákra cserélését javasolták.

Hazai szakemberek is a gyertyák, füstölők hétköznapi veszélyeire figyelmeztetnek. Célzott vizsgálatok ugyan még sohasem történtek, de az egészségvédelmi szakértők biztosak benne, hogy zárt légtérben kártékony a gyertya füstje.

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője szerint minél több adalékanyagot, aromát tartalmaz a gyertya, annál valószínűbb a szennyeződés.

- Szobában, zárt légtérben nem lehetséges tökéletes égés, emiatt káros koromrészecskék, illetve arra tapadó szennyező anyagok jutnak a levegőbe. Minél kisebbek ezek a részecskék, annál mélyebben hatolhatnak a tüdőbe. Az illatosított gyertyák hatásáról viszont fogalmunk sincs, nem ismerjük a bennük lévő anyagokat, azt sem, milyen károkat okozhat égéstermékük. A füstölők füstje szintén vitathatatlanul árt az emberi szervezetnek - hangsúlyozta a környezetkémikus. - De az odaégett étel is tekintélyes menynyiségű szennyezést visz a légtérbe, amire nem is gondolunk. Lakásunkban csak az égési szennyeződésekkel több évtizednyi "mérgezett paprikaadagnak" megfelelő rákkeltő anyag gyülemlik föl.

Bár pontos határértékeket, konkrétumokat nem tudnak mondani a közegészségügyi szakemberek, állítják: ha a tágas templomokban ilyen nagy a szennyeződés, zárt, kis légtérben még veszélyesebb a gyertyák, füstölők folyamatos égetése. Biztosan tudható, hogy egy szobában két darab cigaretta egyidejű égetése már kimutathatóan károsítja az egészséget. Úgy tudjuk, már dolgoznak egy jogszabályon, amely munkahelyek és közterületek mellett az otthonokra vonatkozóan is szabályozza a legfontosabb légszennyező anyagok határértékeit.

Bajt okozhat az egyik végén égetve is
Bajt okozhat az egyik végén égetve is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.