Ha fogy a "génbank"

Lezárult a több éve tartó nyomozás a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkból eltűnt szürke marhák ügyében. Az állatok tartására szerződő cég két hajdani vezetőjével szemben vádemelési javaslattal élt a rendőrség.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkból eltűnt szürke marhák ügyében a közelmúltban vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, és az iratokat átadta az ügyészségnek - tájékoztatta tudósítónkat a Somogy Megyei Főügyészség sajtóreferense, Fekete Róbert. Az ügyészség heteken belül meghozza döntését arról, megalapozottnak tartja-e a javaslatot.

Információink szerint a nemzeti park a balatonszentgyörgyi Pro Natura Helianthus Kft.-vel kötött hét évvel ezelőtt hosszú távú megállapodást a 157 állatból álló szürkemarha-állomány bértartására. A feltételek között szerepelt, hogy négy év elteltével évenként 15 bikával és 15 üszővel kell növelni a nemzeti park állományát, a többi szaporulattal a bérlő rendelkezhet.

Három évvel ezelőtt egy állatvédő egyesület vezetője tett feljelentést a génbankká nyilvánított állomány indokolatlan fogyása miatt. A területileg illetékes Somogy megyei rendőrség csak két évvel ezelőtt kezdhette meg a nyomozást az ügyben, amikor bizonyíthatóvá vált, hogy a Pro Natura nem teljesítette a szerződést. Nehézséget jelentett, hogy a nemzeti park és a vállalkozó között megkötött haszonbérleti szerződés nem tartalmazott semmit arra vonatkozóan, hogy az állatokat hol kell tartani, illetve miként ellenőrizheti a tulajdonos az állomány létszámát, állapotát.

Értesüléseink szerint a Pro Natura az évek során a rábízott törzsállomány több mint felét értékesítette. Ráadásul a saját állatállományán túl az állami tulajdonban lévő állatok után is központi támogatásokat igényelt több millió forint értékben vemhes üsző és anyaállat tartásáért, amire nem volt jogosult. Emiatt a cég két hajdani vezetőjével szemben jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettének gyanúja miatt indult vizsgálat, s annak lezárulását követően a rendőrség vádemelési javaslattal adta át az ügyet az ügyészségnek.

Szerettük volna megtudni, jelenleg kinek a tartásában és milyen állapotban van a nemzeti park szürkemarha-állománya. A környezetvédelmi tárca sajtóosztályától azt a választ kaptuk: egyelőre nem nyilatkoznak, mert még nem zárult le az üggyel kapcsolatban indított belső vizsgálatuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.