"Teljes lefedettség" Debrecenben

Debrecenben a Kósa Lajos fideszes polgármester által vezetett önkormányzatnak saját "médiabirodalma" - televíziója, újságja, rádiója - van. Emiatt a városvezetést az ellenzék részéről gyakran éri az a vád, hogy közpénzekből folytat nyíltan fideszes propagandát.

A városi médiumok formálisan nem az önkormányzathoz, hanem annak vagyonkezelő holdingjához, a Debreceni Vagyonkezelő Rt.-hez tartoznak. A holdingnak három média-tagvállalata van: a Debrecen Önkormányzat Lapkiadó Kft., a Debreceni Városi Televízió Kft. és a Friss Rádió Kft.

A Debrecen Önkormányzat Lapkiadó Kft. adja ki a Debrecen című, hetente 90 ezer példányban megjelenő városi újságot, amelyet ingyen dobnak be a postaládákba. A Debrecen az ország legnagyobb példányszámú önkormányzati lapja, amely - habár közpénzekből működik - sokak szerint nem nyújt kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatást. A helyi ellenzék azt hangoztatja: ez a hetilap kizárólag arra való, hogy a fideszes városvezetés tetteit dicsőítse, a lap publicistái pedig elkötelezett jobboldaliak, akik kritikátlanul elfogultak Kósa Lajos és a Fidesz iránt. Mivel a lap nem piaci körülmények között működik, hanem ingyenesen jut el a cívis polgárokhoz, jelentős összegekbe kerül a működtetése. A lapkiadó a holdingtól fejlesztési támogatás címén 2002-ben 35 milliót, 2003-ban 55 milliót kapott, s a tervek szerint az idén 130 millióban részesül. Ezen kívül a holding tagvállalatai súlyos pénzekért rendszeresen hirdetnek a lapban.

A Debreceni Városi Televízió Kft. működteti a 24 órás műsorszórású Debrecen Televíziót, amely az önkormányzati műsormegrendeléseken kívül magazin- és szórakoztató műsorokat sugároz. Az ellenzéki politikusok szerint a televízió - a Debrecen hetilaphoz hasonlóan - a városvezetés fideszes propagandaeszköze, amit szerintük - az elfogult műsorkészítés mellett - alátámaszt az is, hogy Széles Tamás ügyvezető korábban a Fidesz helyi irodavezetője volt. A holding ettől az évtől mindössze hétmilliós fejlesztési támogatást nyújt a tévének. Az alacsony összegre az a magyarázat, hogy a televízió az önkormányzati műsormegrendelésekre évente mintegy százmillió forintot kap a várostól.

A hetilap és a televízió mellett a vagyonkezelő részvénytársaságnak egy éve saját rádiója is van, ez a 90 Mhz-en sugárzó, nonprofit közszolgáltató feladatokat is ellátó médium a Friss Rádió. A vagyonkezelő a rádiót tavaly 18,5 milliós, az idén pedig 23,5 milliós fejlesztési támogatásban részesítette. Az ellenzék a rádiót - ellentétben a televízióval és a hetilappal - nem szokta bírálni elfogultság miatt.

Debrecenben az elmúlt hetekben kisebbfajta politikai vihar keletkezett abból, hogy magánbefektetők megvásárolták a helyi Alföld Televíziót, és azonnal megszüntették a Hétfőn Hétóra című közéleti műsort, amelyben rendszeres bírálatok érték a városvezetést. Gondola Zsolt ellenzéki képviselő - aki az említett műsor állandó szereplője volt - ezzel kapcsolatban azt mondta: a fideszes városvezetés arra törekszik, hogy a városban "teljes lefedettségű médiadiktatúrát" teremtsen, és elzárjon a helyi nyilvánosságtól minden bíráló véleményt. Erre reagálva Kósa Lajos polgármester érdeklődésünkre úgy fogalmazott: neki semmi köze ahhoz, hogy magánszemélyek megvásárolták az Alföld tévét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.