Összedőlt a World Trade Center

Két repülőgép ütközött a New York-i World Trade Center ikerfelhőkarcolójának kedden, közép-európai idő szerint kora délután. 16 óra tájban azt jelentették, hogy a New York-i World Trade Center egyik toronyépületében egy újabb robbanás történt, és az épület összedőlt. Kevéssel később összeomlott az ikerépület másik tornya is. Helyszini jelentések szerint a felsőbb szinteken tartózkodók nem tudták elhagyni a két felhőkarcolót, így a halálos áldozatok száma akár több ezer is lehet.

Nem sokkal a New York-i támadás után a washingtoni Pentagonban is robbanás volt, az épület egyik, katonai szárnya kigyulladt és összeomlott. Szemtanúk szerint a Pentagon épületébe is egy repülőgép csapódott be a helikopter-leszálló közelében, és azt megelőzően is volt egy robbanás. A támadás az ötödik, a legfelsőbb katonai vezetés által használt szárnyat érte. Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a merényletért.

A washingtoni külügyminisztérium épületében is tűz ütött ki. Itt autóba rejtett pokolgép robbant.  Azonnal elrendelték az épület, valamint a Fehér Ház egy részének evakuálását. Az amerikai hatóságok csapatokat, köztük könnyűgyalogságot vezényeltek a New York-i terrortámadások helyszínére. A Fehér Ház környékét automata fegyverekkel felszerelt járőrök vigyázzák. Riadókészültségbe helyezték az Egyesült Államok Európában állomásozó fegyveres erőit és az izraeli légierőt. Washington polgármestere rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban a keddi terrortámadások nyomán. Az FBI szerint a terrortámadásokat négy eltérített repülővel hajtották végre. A kórházakban pánik hangulat tört ki, hiány van személyzetből és vérből.

George Bush amerikai elnök percekkel a New York-i szerencsétlenség után a tévékamerák elé állt és üzenetet intézett az amerikai néphez, amelyben elítélte a szerinte nyilvánvaló terrortámadást, amelyet az amerikai lelkek elleni támadásnak minősített. Megígérve, hogy az áldozatok és hozzátartozóik segítségére sietnek, és kézre kerítik a tetteseket.

Az illetékes légügyi hatóság azonnali hatállyal teljes repülési tilalmat rendelt el a polgári repülőgépekre. Az Egyesült Államok történetében ez az első totális repülési tilalom. A már a levegőben lévő gépekkel az irányítók közölték, hol kell minél előbb leszállniuk. A New Yorkba és Washingtonba tartó utasszállítókat Kanadába irányították. Malév New Yorkba tartó menetrendszerű járatát visszafordították.

Washingtonban és New Yorkban evakuálták a legtöbb középületet, a minisztériumokat, a képviselőházat, a tőzsdét, amelyben nem kezdődött meg a reggeli kereskedés. New Yorkban lezárták az összes oda vezető utat, továbbá Manhattanben minden hidat és alagutat. Később elrendelték az ENSZ székházának kiürítését is. Izrael elrendelte amerikai diplomáciai képviseleteinek evakuálását. New York-ban és Washingtonban is pánikhangulat tört ki.

A világ számos országának vezetői fejezték ki részvétüket az Egyesült Államokat ért terrortámadások kapcsán. A magyar kormány is így tett, elítélve a terrorizmus minden formáját.

A nemzetközi tőzsdéket megrázták az amerikai események, az árfolyamok esésnek indultak. A befektetők világszerte olajat és aranyat kezdtek felvásárolni. Frankfurtban evakuálták a tőzsdét.

Európai politikusok szerint a kontinensen is rendkívüli biztonsági intézkedéseket kell foganatosítani, mert egy ilyen jól összehangoltnak tűnő amerikai terrortámadás-sorozat vélhetően nem korlátozódik a tengerentúlra. Számos NATO-ország kormánya rendkívüli ülést hívott össze.

Egyelőre nincs hír magyar áldozatokról, a külügyminisztérium szerint rendkívül nehéz információt szerezni, mivel a tengerentúli telefonvonalak szinte használhatatlanok a nagy igénybevétel miatt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.