Az infarktus oka: harc a világgal

Magyarországon ma is háromszor annyi középkorú férfi és nő hal meg szív- és érrendszeri betegségben, mint az Európai Unió államaiban. Szakemberek szerint a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás csak a halálozások 40 százalékáért felelős. Hatvan százalékban az egyén közérzete, az élethelyzetével való elégedettsége vagy elégedetlensége befolyásolja veszélyeztettségét.

Évente több mint 70 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Arra, hogy miért okozzák ennyi ember halálát Magyarországon a keringési betegségek, nincs egyértelmű válasz. A kardiológusok szerint a halállal végződő kórt a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás következtében kialakuló magas vérzsírszint okozza. A minap a Korridor internetes újság arról számolt be, hogy japán tudósok eredményei szerint a koleszterin (vérzsír) speciális fajtája felelős a szívbetegségek kialakulásáért. A kutatással bebizonyosodott, hogy minél erőteljesebb a szívfájdalmak mértéke, annál magasabb a speciális, úgynevezett oxidált vérzsírszint a szervezetben.

Keltai Mátyás, az Országos Kardiológia Intézet professzora szerint a rövid kivonatos ismertetőből nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mekkora jelentősége van a japán tudósok megfigyeléseinek. Ám tagadhatatlan, hogy a kockázati tényezők közül az egyik legfontosabb a vér koleszterintartalma. A koszorúér-betegség megelőzésére vagy a kialakult kór súlyosbodásának késleltetésére a vérben található úgynevezett jó zsírok szintjét kell növelni, míg a rossz vérzsírokét csökkenteni. Erre legegyszerűbb módszer a diéta, a testmozgás, illetve a vérzsírszintet csökkentő gyógyszerek alkalmazása lenne. A vérzsírszintet csökkentő orvossághoz azonban a lakosság nagyobb hányada nem jut hozzá.

Az egészség-gazdaságtannal, magatartás-kutatással foglalkozó szakemberek viszont azt állítják: a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás csak a halálozások 40 százalékáért felelős.

A veszélyeztetettséghez legalább 60 százalékban hozzájárul az egyén mentális állapota. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője elmondta: a 45-60 éves korosztály halálozási aránya most rosszabb, mint a harmincas években volt. Szerinte a halálozási trend a nyolcvanas években változott meg látványosan. Ennek oka lehet, hogy a változó társadalmakban a fiatal férfiak nagyon nehezen birkóznak meg az új körülményekkel. Míg a nők számára számos érték, a család, a gyerek, a barátok fontosabbak, mint a munkahelyi előmenetel, addig a férfiaknak a "külvilággal" kell megküzdeniük. Nagyon sok vizsgálat kimutatta, ha valaki úgy érzi, hogy az egész világgal "hadban áll", legbiztosabb nem bízni senkiben, és emiatt állandó, kontrollálhatatlan stresszhelyzetben él, annak komoly élettani következményei lehetnek, éppen a szív- és érrendszeri veszélyeztetettséget fokozza.

Kishegyi Júlia egészségügyi szakértő szerint éppen ezért az életmódból adódó kockázatok jelentős részére az egészségügy nincs befolyással. A szegénység, az alacsony iskolázottság, az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenség mind hajlamosít a betegségekre. Nehéz a népegészség javításáról beszélni, amikor nincs elegendő lakás, és a társadalmi gettóba záródó szegények zöme beteg - tette hozzá a szakértő.

Az M&H kommunikációs cég 2480 szívbeteget kérdezett meg a szív- és érrendszeri elváltozásokról, az egészségügyi ellátásról. A kutatásban részt vevők 61 százaléka férfi, 39 százaléka nő volt. A kutatásából kiderül: a válaszolók fele szerint a szív- és érrendszeri betegségük oka a túlhajszoltság, az erőn felüli munkavállalás. Csak 28 százalék vélekedett úgy, hogy betegsége öröklött hajlam miatt következett be, s mindössze 9 százalék vallotta, hogy káros szenvedély áll a háttérben. A hétezer megkérdezett 15 százaléka egyáltalán nem ismerte szívbaja hátterét. A felmérés adatai szerint a megkérdezettek 60 százaléka akkor találkozott először az orvossal, amikor infarktus vagy más súlyos problémája miatt kellett felkeresni gyógyító intézményt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.