Kútfúrás: csak engedéllyel

Egyre többen próbálják meg úgy csökkenteni rezsijüket, hogy kutat fúratnak kertjükben, s így jutnak vízhez.

Ha valaki a telkén szeretne kutat fúratni, meg kell győződnie arról, hogy érdemes-e egyáltalán nekilátni a munkának. Ennek legegyszerűbb módja az, hogy a környéken érdeklődik, van-e már valakinek kútja, s ha igen, akkor annak milyen a vize. Ha nincs még kút a közelben, akkor engedélyt kell szerezni a próbafúrásra. Ennek során ugyanúgy kell eljárni, mintha a végleges kutat engedélyeztetnénk.

Az engedélyt a legtöbb esetben a területileg illetékes polgármesteri hivatalban kell kérni. Többnyire ugyanis csak kisebb kert locsolása miatt szükséges a kút, s évi 500 köbméternél kisebb vízigénynél még a polgármesteri hivatal dönt. Ha ennél nagyobb mennyiségre van szükség, akkor az illetékes vízügyi hatósághoz kell fordulni. A polgármesteri hivatalokban általában a műszaki osztálynak vagy a jegyzőnek kell címezni a levelet. A kérelemhez csatolni kell a telek tulajdoni lapját, a térképmásolatot és a próbafúrás vagy a már végleges kút tervét. (A tervet olyan közműtervezővel kell elkészíttetni, aki szerepel az országos névjegyzékben.)

Ha a hivatal minden adatot megkapott, akkor a társhatóságok - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a környezetvédelmi felügyelőség, valamint a vízügyi igazgatóság - állásfoglalását kéri, majd ezek figyelembevételével dönt. (Ha elutasítják a kérelmet, akkor a kérelmező a megyei közigazgatási hivatalnál lehet fellebbezni a döntés ellen.)

Az engedélyek birtokában lehet elkezdeni a kútfúrást. Bár meglehetősen sokan foglalkoznak ezzel, a megfelelő szakember kiválasztása nem egyszerű. Sokan szakképzettség nélkül kínálják szolgáltatásaikat - általában meglehetősen olcsón, olykor már 3000-5000 forintért. Érdemesebb azonban képesítéssel rendelkező szakembereket választani. Nemcsak azért, mert ők jobb munkát végeznek, hanem azért is, mert közülük többen teljes körű ügyintézést vállalnak, a papírmunkát is elvégzik. A talaj szilárdságától, a kút mélységétől és a kúthoz tartozó vízgépészettől is függően általában egy 15-20 méter mély kút már 15 ezer forintért kialakítható.

Amikor kész a kút, ajánlott ellenőriztetni a vizét az ÁNTSZ-nél. Sokan ugyanis nemcsak locsolnák, hanem innák is a kút vizét. Az ellenőrzés azért különösen fontos, mert előfordult már olyan eset is, hogy a víz rossz minősége miatt még locsolásra sem ajánlotta az ÁNTSZ.

További információk: www.kutfuras.lap.hu.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.