Kardinális-rabbi tízparancsolat

Európában ma az antiszemitizmus leginkább Brüsszelre és Párizsra jellemző - nyilatkozta a Népszabadságnak Izrael állam országos főrabbija. Az askenázi Jonah Metzger szerint a kedvezőtlen változás Nyugat-Európában elsősorban az iszlámnak, illetve a muzulmán bevándorlóknak tulajdonítható.

Ma az iszlám valláson belül újra a szélsőséges nézetek "jöttek divatba". A Közel-Kelet arab országaiból jelentékeny pénzadományok érkeznek évről évre Európába, hogy a kontinens nagyvárosaiban újabb és újabb mecseteket építsenek, ahol a legelvakultabb iráni és szaúdi prédikátorok terjesztik szélsőséges nézeteiket. Európa országainak számolniuk kell ezzel az új "civilizációs kihívással" - figyelmeztetett a főrabbi, aki példaként említette, hogy Franciaországban nemrég hatalmas vita támadt a muzulmán nők fátyolviselete körül. A szélsőséges iszlám prédikátorok bőszen hangoztatták a mecsetekben, hogy a Korán előírja az asszonyok fátyolviseletét, ezzel szemben a francia törvényhozók törvényben akarták megakadályozni a ruhadarab viseletének tömeges elterjedését. A heves vitának végül ránk nézve az lett a vége, hogy a zsidó férfiak sem hordhatnak a fejükön kipát, ami azért különös, mert korábban mindez senkinek sem szúrt szemet - panaszolta francia hittársai bánatát a főrabbi.

- Nemrég II. János Pál pápához fordultam, és egy bizottság létrehozását kezdeményeztem, hogy a Vatikán és Jeruzsálem közös nevezőt találjon az antiszemitizmus kezelésére. A pápa négy kardinálist, én pedig négy rabbit jelöltem ki; hol a Vatikánban, hol Izraelben ülésezett a grémium. A testület végül modern "tízparancsolat" dolgozott ki - ismertette a zsidó-keresztény közös munka jelentőségét a vallási vezető. Ez a dokumentum elutasítja a terrort és az antiszemita megnyilvánulásokat. Továbbá deklarálja, hogy Ábrahám gyermekei - beleértve a muzulmánokat is - vallási elemeket ne állítsanak a terror szolgálatába. A dokumentum annyira friss, hogy csak a napokban fordítják le különböző nyelvekre, beleértve az arabot is - számolt be Jonah Metzger.

Az ötvenéves izraeli főrabbi hazánkkal kapcsolatosan megjegyezte: Magyarországon a zsidóság jól érzi magát, olyannyira, hogy Budapesten például a zsidó szellemi élet reneszánsza tapasztalható. A magyarországi zsidóság neves Talmud-tudósokat adott a világnak, akiknek írásait, gondolatait nemcsak az askenázi, hanem az arab országokban élő szefárd rabbik is gyakran idézik - tette hozzá. A főrabbi kiemelte a Chabad Lubavicsi-mozgalom Magyarországon kifejtett munkáját. Oberlander Baruh rabbi vezetésével dicséretre méltó teljesítményt nyújtottak: szabadegyetemet tartanak évente, és nemrég nyitottak egy vallási Talmud-iskolát, vagyis egy jesivát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.