Minden csupa folt

A nefelejcstől az éjfeketéig, az égszíntől a sötét tintáig, a kék valamennyi árnyalata képviselteti magát a napokban megnyílt Kékfoltos fesztiválon, melyen a Cook-szigetektől Japánig a világ legjobb foltvarró művészei állítják ki munkáikat. A patchwork közismert angol szó, melynek hallatán elsőre egy tarka, ezernyi apró anyagdarabkából összeállított ágytakaró jelenik meg a képzeletünkben. Persze a különféle mintákat alkotó textilfoltokkal - a divatnak megfelelően - találkozhatunk függönyön, táskán, mellényen, tolltartón, fogókesztyűn vagy akár mobiltelefon-tartón is.

Meglepő, hogy neve ellenére, a foltvarrás művészetének nem az angolszász terület, hanem a Kelet a bölcsője: Buddhának ugyanis a szegények apró selyemdarabokból varrt imaszőnyeget vittek ajándékba - a világ legelső patchworkjeit. Később - más alapanyagokat használva - ez a kézimunka-technika elterjedt egész Amerikában, majd ismertté vált Angliában és az európai kontinensen is.

Magyarországon alig másfél évtizede kezdődött a tarka diribdarabok szenvedélyes varrogatása; a külföldről hazatért Dolányi Anna honosította meg az ötletet, maga köré gyűjtve egy kis kézimunkázó csapatot. Huszonnégyen indultak, ma már szerte az országból nyolcszázan tagjai a Magyar Foltvarró Céhnek, köztük két férfi: egy kisújszállási tanító és egy miskolci gépkocsivezető, aki szabadidejében a feleségével együtt öltöget. Hiába: van, aki idegnyugtatóul kertészkedik, van, aki horgászik; másoknak épp ez az aprólékos türelemjáték adja a legteljesebb kikapcsolódást - akár egyedül tévénézés közben, akár kalákában, beszélgetve tűzögetik is az anyagfecniket.

A céh alapító tagja és titkára, Ercsényi Judit földrajz-technika szakos tanár. Kézimunka óráin és a Hol az olló? szakkörében szenvedéllyel adja át a foltvarrás tudományát. Legelső lépésként a kilenc négyzetből álló blokkot tanítja: ebből már az ötödikesek is tudnak párnát készíteni; a nagyobbak pedig nekivágnak egy termetes ágytakarónak.

Ezer és ezer mintavariáció létezik, s mindnek külön irodalma van: a "részeg ember lépés" például a félköríves varrást jelenti; a szilánkos technika, amikor nincs megszabva, milyen formája lehet a foltoknak. Érdekes eredetű a "kunyhóblokk" is: a sárga vagy piros folt az anyag közepén a házban égő tüzet jelképezi, míg a körülötte futó csíkok a fagerendák. A legkedveltebbek közé sorolják még a "repülő vadludak" vagy a "drezdai óra" mintáját is.

Mint Ercsényi Judit elmondja, kimeríthetetlen az ötlettár, hiszen valamennyi tájnak, népnek megvan a jellegzetes színvilága és motívumrendszere. Amikor évente egyszer, Európa valamelyik nagyvárosában kiállítást rendeznek a világ foltvarrói, már messziről megismerni, ki, melyik területről érkezett. Még a legkisebb nép munkájának is egyéni az arculata: Közép-Amerika szigetvilágát például az élénk "mola" technika képviseli; míg az Észak-Amerikában élő zárt kis közösség - az amischok - csak sötét színekkel dolgoznak. De Hawaii sajátos applikációit sem lehet összetéveszteni az észak-európai vagy a japán mintázatokkal.

Pár évvel ezelőtt, amikor a strassbourgi Quilt (tűzött anyag) az expón Magyarországé volt a bemutatkozás lehetősége, Dolányi Anna izgalmas versenyt hirdetett a foltok megszállottjainak: készítsenek patchworköt csupa kékfestő anyagdarabból, és jöjjenek el hozzánk munkáikkal egy nemzetközi találkozóra. A pályázatra jelentkező résztvevők egységcsomagot kaptak a meghívótól: összesen háromméternyi, 45 különböző mintájú és árnyalatú kékfestőanyagot, a világoskéktől a feketéig. A feltétel, hogy mindent felhasználva kell elkészíteni a munkát, egyetlen szabadon választott színnel kombinálva. A megmérettetésnek ezekben a hetekben jött el az ideje.

A pályázatra 33 országból 65 alkotás érkezett, míg a hazaiak 85 munkát állítanak ki. A többi között képviselteti magát Anglia, USA, Ausztria, Bulgária, a Cook-szigetek, Izland és Japán, de itt lesznek a spanyol, olasz, török, skót és lett versenyzők is. Nagy utat járt be tehát a kékfestő, míg faliszőnyeg, baba vagy működő óra formájában ismét hazatalált.

A Kékfoltos Fesztivál helyszínei, eseményei:

Budapest: Textilmúzeum (III., Lajos u. 138.), "Barátaink, szomszédaink". Nyitva ápr. 22-től május 4-ig. Ápr. 29., 30., május 1., délután vetítések is.
Pápa: Somogy Galéria, Kékfestő Múzeum. A Magyar Foltvarró Céh kékfestőmunkái. Nyitva ápr. 26-tól május 31-ig.
Gödöllő: Művelődési Központ. "Változatok magyar kékfestőanyagokra". Nyitva: május 2-tól 31-ig.

Tanfolyamok a Textilmúzeumban:

Április 29. Sumiko Minai japán textilművész bemutatója.
Április 30. Andrea Eimke a Cook-szigetek különleges folttechnikájáról.
Május 1. "Dupla eljegyzési gyűrű" - dán tanfolyam.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.