Hova tűnik az atomhulladék?

Megfelelő geológiai adottságai miatt Bátaapáti, ez a Tolna megyei település, alkalmas az atomtemető létesítésére. A radioaktív hulladéktól fertőzött víz több mint tízezer év után kerülne újra a föld felszínére. Ugyanis a víz a gránitban évente tíz centimétert terjed. Ekkorra a sugárzás mértéke oly csekéllyé válhat, hogy mire a fertőzött víz a felszínre jutna, semmi káros hatása nem lenne a környezetre, mert ilyen mértékű sugárzás mérhető a felszínen is. A radioaktív hulladékot tartalmazó blokkokat betonnal töltik ki, ami a kikerülést tovább késlelteti. Az atomtemető állandó szakértői felügyelet alatt áll majd. (Gyurity Erik-Merényi Dávid)

A paksi atomerőmű az 1970-es években kezdte meg működését. Ez nagy lépést jelentett Magyarország számára, hiszen az erőmű ma az ország áramellátásának 38 százalékát biztosítja. Az energiát az atommag hasadásából nyerik, ám a termelés során radioaktív hulladék marad vissza. Minden ország köteles saját hulladékát tárolni. Mivel hazánkban nem volt olyan létesítmény, ahol az atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat véglegesen tárolják, az atomerőmű az 1990-es évek elején több ezer önkormányzatnak írt levelében kért engedélyt kutatásai megkezdéséhez. 1992 és 1996 között az egész ország területén végzett felderítő munkálatok eredménye az lett, hogy Üveghuta területét (Bátaapáti térsége) jelölték ki kutatási helyszínnek. Az atomhulladék végleges elhelyezési programjának utolsó szakasza 2008-ig tartott. 2005-ben Bátaapáti lakossága - ugyanúgy, mint az Országgyűlés - megszavazta a tevékenység megkezdését.

A tervek szerint ez év őszén kezdődik meg a hulladék beszállítása a tárolóba. Ezzel indul a hulladékelhelyezés első szakasza, amely az atomerőmű működésének végéig tart, majd a második szakaszban, az erőmű működése után az annak leszereléséből származó hulladékot szállítják majd ide. A tároló lezárását 2100-ra tervezik.

Lent jártunk a majdani tárolóban, ahová ősszel kezdődik a beszállítás
Lent jártunk a majdani tárolóban, ahová ősszel kezdődik a beszállítás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.