Krisztina, a jó kislány

Most első alkalommal kapta meg nő a Menedzserek Országos Szövetségének Az év ifjú menedzserének járó díját. A döntést azzal indokolták, hogy nemzetközi szakértelmével meghatározó szerepet játszott a Mol-csoport regionális multivá válásában.

Csak a komoly kosztüm emlékeztet Dorogházi Krisztinánál azokra a sztereotípiákra, ahogy az ifjú menedzsernőt el szokták képzelni. Nem hasonlít a Szex és New York sokat dolgozó, jól kereső szinglijeire sem. Krisztina szófogadó, jó kislány, akinek van egy jó kislánya.

Krisztina 32 évesen a Molnál számviteli és adóigazgató, aki kislány korában nem éppen erre a pályára készült. Kezdetben kozmetikus akart lenni, mert így mondja: elbűvölte az a világ, ahová néha elkísérte a mamáját. Aki nem valami dívaéletet élt, műszaki rajzoló volt Miskolcon. A papa pedig villanyszerelő. Krisztina első generációs értelmiségi. Bakfisként a nyelvek egyre jobban érdekelték. Akkor a stewardessélet tetszett neki. A nyelvek iránti vonzalma már kisgyerekként is feltört:

- Halandzsáztam, és azt képzeltem, híres tornász vagyok, aki interjút ad. Pont ezt csinálja most a lányom is - meséli azzal az anyai derűvel, ahogy az ember boldog, ha felismeri önmagát a gyerekében.

A nyelvek mellett érdekelte a matematika is, és a külkereskedelmi főiskolára jelentkezett. A szülei féltették a csalódástól, mert Miskolcon az a hír járta, hogy oda csak diplomatacsemetéket vesznek fel. De Krisztina maximális pontszámmal azonnal bejutott.

- Ez volt életem első sikere - billenti félre kicsit szégyenlősen a fejét.

Még be sem fejezte a főiskolát, amikor az Arthur Andersen nemzetközi tanácsadó céghez jelentkezett, és nem sokkal utána megkezdte a könyvvizsgálók életét.

- Testhezálló volt. Lelkiismeretes, keményen dolgozó ember vagyok. Ezt láttam otthon. Apu kedvenc mondása: a kemény munkának megjön a gyümölcse. És szerintem ez nem frázis. Tudom, bármilyen munkát csinálnék, abban sikeres lennék - mondja minden álszerénység nélkül. - Nagy bennem a versenyszellem. Ugyanezt látom a lányomnál is, aki például nem is bírná ki, hogy ne ő érjen elsőként a fürdőszobába - tér vissza ismét az anyai gondolatokhoz.

Az Arthur Andersennél jól használta angol- és franciatudását, fél évig Franciaországban is dolgozott. Ez a világ olyan, hogy aki elindul egy kikövezett úton, sokat és jól dolgozik, az előbb-utóbb eljuthat a partnerségig, ami ezen a pályán a karrier csúcsa. Magas presztízst és nagyon sok pénzt jelent. Krisztina a legjobb úton haladt, hogy elérje ezt is, de a hírhedt Enron-botrány magával sodorta az egész tanácsadó céget. A munkatársak átkerültek egy másik tanácsadóhoz, és innen hívták el Krisztinát a Molhoz, amelynek akkor már három éve volt a könyvvizsgálója.

- Ma sem bánom azt a kilenc évet, amit az Arthur Andersennél töltöttem. Nagyon nagy cégekkel foglalkozhattam, és úgy éreztem, a legjobb munkahelyen vagyok. - Mindezt olyan csillogó szemmel mondja, mintha a világ legkellemesebb elfoglaltsága lenne a számvitel és adótanácsadás. Nehéz megérteni, mit szeret rajta.

- Az benne a jó, hogy józan paraszti ésszel lehet gondolkodni. A dolgok logikusan épülnek fel, ki lehet találni, mit akarhatott a jogalkotó, és rá lehet jönni, mi a jó a cégnek. Persze, lehet, ha sebész lennék, azért is így lelkesednék - nyugtat meg, hogy ne érezzem magam eltévelyedettnek azért, mert nem vonzódom hasonló szenvedéllyel az adóügyek iránt.

A Mol évente mintegy 500 milliárd forint adót fizet a költségvetésbe, csak helyi iparűzési adói meghaladják a 6,5 milliárd forintot. Vannak, akik emlékeznek rá, milyen nagy galibát okozott 2002-ben, hogy a cég kétmilliárd forinttal több iparűzési adót fizetett az önkormányzatoknak. Azok fel is használták, és nagy csapás volt, amikor kiderült a tévedés. A hibát az a cég követte el, amelyikhez kiszervezték az adóelszámolásokat. Krisztina 2003-ban jött a Molhoz, és mostanra elérte, hogy az adóügyek elszámolása visszakerül a vállalat központjába.

- Az az ügy fordulópont volt, mert akkor értették meg sokan, hogy milyen fontos az adózási szabályok ismerete. Azóta a legkisebb döntéseket sem hozzák meg úgy, hogy ne kérnék ki a véleményünket - jelzi, szerinte mi számít sikernek ezen a pályán.

A Mol, amely már jó ideje nem csupán a magyar olajtársaságot jelenti, hanem egy nemzetközivé vált vállalatcsoportot, kell, hogy ismerje a nemzetközi játékszabályokat is. A Mol-székházból Krisztina csapata irányítja a TVK és a szlovák Slovnaft adóügyeit is. Természetesen van Szlovákiában olyan adószakértő, aki töviről-hegyire tisztában van az ottani jogszabályokkal, de a fontos döntéseket Budapesttel konzultálva hozzák meg. Természetesen angolul, mert ez a cégcsoport hivatalos nyelve.

Krisztina naponta 10-12 órát dolgozik. De kötetlen munkaidőben. Vagyis szabad 5-6 óra tájban hazamennie, és ha nyolckor lefekteti a kislányát, akkor kinyitja a laptopot, és este 10-11 óráig dolgozik. Akkor pedig azon gondolkodik, hogy ebédet főzzön-e másnapra, vagy inkább pattanjon fel még egy kicsit a szobabiciklire, ami azért is igen hasznos, mert közben lehet olvasgatni a hivatalos iratokat. Reggel pedig fél hétkor csörög az óra. Viszi a kislányát az óvodába, és utána megy az irodába. De ez már laza életforma ahhoz képest, ahogy az Arthur Andersennél mentek a dolgok. Ott fél éjszaka bent maradt, és hétvégén is dolgozott.

- Az volt a befektetési időszak - jegyzi meg, hogyan lehet megalapozni a szakmai karriert.

Amikor Viki kicsi volt, Krisztina mamája két évig otthon maradt, Pesten lakást béreltek számára, és hivatásos nagymamaként törődött a kislánnyal. Most Krisztina férje, Attila, aki biztosítási alkusz, és otthon van az irodája, úgy osztja be az idejét, hogy délután ő vihesse tornára a kislányt.

A házaspár nagyon régen ismeri egymást. Egy iskolába jártak Miskolcon - De akkor még csak úgy néztem rá, hogy ő a nagyfiú - idézi vissza a régmúltat Krisztina. Azután együtt vonatoztak Budapestre, meg haza, amikor már főiskolára jártak, és a hosszú vonatutak összehozták őket.

- Ha mind a ketten eljárnánk dolgozni, állandóan zsonglőrködnünk kellene az idővel. De így szinte idilli az életünk. Hétvégeken jó otthon lenni hármasban - térünk vissza a mához.

Az idillben Krisztina ebédet főz, ez a szenvedélye, vagy éppen lekvárt tesz el, amivel elkápráztatja barátaikat, mert alig hiszik el, hogy egy menedzsernek erre is van ideje. Úgy gondolja, minden lányba bele van kódolva, hogy anya legyen, és háztartást vezessen. Távol áll tőle a szingli életforma, mert szerinte a család a legfontosabb.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.