Csak feliratában lesz újra fürdő a Hungária

Közfürdő nem lesz ugyan a Dohány utcai Hungária, de az épülete megmenekül. A közelmúltban a tervtanács előtt bemutatták azokat a terveket, amelyek az 1910 körül emelt, szecessziós stílusú fürdőpalota helyreállítására készültek.

A mellette valaha állt Continental szállót (mely 1970 óta már nem fogadott vendégeket) 1999-ben bontották le, miután akkori tulajdonosai hagyták oly mértékig pusztulni, hogy életveszélyessé vált. Majd 2002-re a Hungária fürdő is annyira tönkrement az illegális bontások miatt, hogy hátsó, Klauzál utca felőli része ennek is menthetetlenné vált, így azt is bontani kellett. Most hátulról nézve valóságos metszetben látható az épület. Elpusztult a medencetere is, szinte csak az utcai szárny maradt állva, kopottan, lepusztultan, de még az is elég értékes és különleges volt ahhoz, hogy 2005-ben végre megkapja a műemléki címet. Aztán 2006-ban már arról szóltak a hírek, hogy a szálló és a fürdő helyén (sőt a területhez hátulról kapcsolódó Klauzál utcai telken is), a még álló műemlék falak felhasználásával óriási lakó- és irodaház épül. Papíron már értékesítették a lakások egy részét, amikor a szomszédok megvétózták a tervet.

Azóta tulajdonosváltás történt. A régi szállóépület eltűnéséért is felelős izraeli cég, a Beverly Hills Kft. eladta a területet a jordán tulajdonú Zeina Hotel Kft.-nek, amely mint neve is elárulja, szállodát kíván építeni a két telekre. Mégpedig 280 szobásat, melynek neve még nincs. Az épületkomplexum tervezője, Hegedűs Péter kifejtette, a Hungária fürdő medenceterét nem rekonstruálják, csak szerkezetében idézik vissza. Fürdő sem lesz az épületben, bár a homlokzaton a régi, Zsolnay-betűs, szecessziós felirat továbbra is azt fogja hirdetni - ezt a műemléki védettség miatt nem távolítják el. Egyébként 1920 óta már amúgy is félretájékoztatott a felirat, akkortól ugyanis mozi, később pedig kabaré működött a "fürdőben" (1963-ig). A jövőben csupán egyetlen vizes dolog emlékeztet majd odabent a hajdani funkcióra, egy szökőkútmedence. Viszont eredeti szépségében állítanák helyre az Ágoston Emil tervezte bejáratot, előcsarnokot és a galériát.

Mellé, a Continental szálló helyére és a Klauzál utcai hátsó telekrészre ötemeletes, modern szállodaépület kerül, bár egyes részleteiben azért ez is illeszkedni fog a környező, eklektikus városképhez. A tervzsűri még talált rajta igazítanivalót, bár az elvi terveket elfogadta. A szálló udvara egyébként nagyobb lesz, mint a régié volt, mert most csak a telek 60 százalékát lehet beépíteni, míg régen ennél jóval többet. A terület alá egyszintes mélygarázst terveztek.

Egyébként érdekes, hogy a Hungária fürdőnél tervezett szállodaépítés most éppen annak is példája, hogyan lehet akadálya is a fejlődésnek a terület építészeti értékeinek védelmében meghirdetett ideiglenes változtatási tilalom - a zsidó negyed szélén vagyunk! -, hiszen az építési engedélyeztetés épp emiatt szenved némi késedelmet.

Made in Hungária...
Made in Hungária...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.