Tarthatatlan a BRFK létszámhiánya

Sürgős állami beavatkozás nélkül a főváros rendőrsége nem tudja tartani a nehezen elért eredményeit. Ehhez azonban el kell érni, hogy a rendőrök akarjanak Budapesten szolgálatot teljesíteni, mert ma nem akarnak - foglalta össze Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke a BRFK jelenlegi helyzetét.

Tegnap ugyanis a főváros szakbizottságának tagjai meghallgatták Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány beszámolóját a rendőrség elmúlt évi munkájáról.

A főkapitány elmondta, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma az elmúlt tíz évben tavaly volt a legalacsonyabb, nem érte el a százezret. Tovább csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, de a felderítést javítani kell.

A főkapitány emlékeztetett rá, hogy a tavalyi létszámelvonás és elvándorlás miatt a közterületre vezényelhető erők létszáma 50 százalékkal csökkent. A BRFK-ról az év elején csaknem 1300 rendőr hiányzott.

Danielisz Béla elnök azt javasolta, számolják ki, mennyi pénz szükséges az 1500 rendőr pótlásához és a fővárosi rendőröknek juttatandó 30 százalékos Budapest-pótlékhoz. Ezt az összeget kérje Demszky Gábor a miniszterelnöktől és az igazságügyi és rendészeti minisztertől. Ez ugyanis az a minimum, amely hosszabb távon is biztosítaná a rendőrség megbízható működését és a közbiztonság javulását, valamint azt, hogy a rendőrök szívesen vállalják a fővárosra jellemző többletfeladatokat és fokozott kockázatot.

Danielisz Béla
Danielisz Béla
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.