Népfronttal a firkálók ellen

Feljelentik mostantól a falfirkásokat, a frissen készült illegális alkotásokról naponta értesülnek a kapitányságok. A városképet csúfító mozgalom ellen soha nem látott akciót indított egy civil szervezet.

Több száz feljelentést küld a kerületi kapitányságokra e-mailben a Szeretem Budapestet Mozgalom a következő hetekben a főváros utcáin, terein, műemlékein frissen felbukkant falfirkákról, segítendő a rendőrség munkáját és a falfirkálók csoportjainak, szokásainak, útvonalainak feltérképezését - tudatta nyílt levélben a civil alakulat. A mozgalom egyúttal kéréssel fordul a budapestiekhez, a társasházak, a boltok, a szállodák, az intézmények kezelőihez és tulajdonosaihoz, hogy a frissen felfedezett firkákat azonnal jelentsék be a rendőrségnek. Ha a közterületeken firkálókat látnak, fotózzák le őket telefonjaikkal, ha módjukban áll, tartóztassák fel a rongálókat és hívják a Fővárosi Közterület-felügyelet ingyenes számait, azaz a 06 (80) 220-220-at vagy a 06 (80) 330-330-at.

A civilek hozzáteszik: amíg nem alakul meg a városháza által tervezett antifalfirka-szolgálat, a társasházak közös képviselői addig is lefesthetik, lemoshatják a firkákat vagy ugyanezzel a munkával megbízhatják a graffitimentesítő cégek bármelyikét. A mozgalom a BKV-nak azt javasolja, tegye szabállyá, hogy egyetlen jármű se hagyhassa el a remízeket firkamentesítés nélkül. A levélírók mindemellett felvetik: a falak összebarmolásához használatos festékek árusítását - más európai országokhoz hasonlóan - kössék engedélyhez, ahogy a jövedéki termékek forgalmazását.

Budapesten mostanra több milliárd forintos kárt okoztak a falfirkálók és a maró anyagokkal rongálók, akik nem kímélik a műemlékeket, lakóházakat, a buszt, a metrót, a villamost. Néhány száz önfeledten szórakozó fiatalember igen erősen hozzájárul ahhoz, hogy Budapest pozíciója sokat romlott a turistákért folytatott küzdelemben. De milliárdokat húznak ki a város polgárainak zsebéből akkor is, amikor a házak falát, kapuit, a telefonfülkéket, és a buszmegállókat vágják tönkre. A tagelők szórakozása majdnem hárommillió városhasználó kedélyállapotát, komfortérzetét rontja - figyelmeztet a városvédő szervezet.

A Szeretem Budapestet Mozgalom, Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája, a Lát-Kép Egyesület és a City Guardian Kft. közösen kezdeményezett tárgyalásokat a rendőrség és a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőivel a falfirka elleni hatékony közterületi fellépésről. A mozgalom üdvözli, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Fővárosi Közterület-felügyelet a minap létrehozta az antifalfirka-csoportokat.

Szervezett művészkedés továbbra is lesz, az illegális falfirkát azonban büntetik
Szervezett művészkedés továbbra is lesz, az illegális falfirkát azonban büntetik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.