Fújhatják a buborékot

Kicsit laposabb és hullám sincs körötte, de a Központi Tervtanács áldását adta a Szervita téri buborékra. 2010-re épülhet meg a különleges épület.

Alaposan kigömbölyödött Zaha Hadid gyémánt felhőkarcolója két év alatt. Az iraki származású, New Yorkban építészirodát vezető, Londonban élő sztárépítész az ORCO Group felkérésére készített irodaházterveket a Szervita térre. Az első változat 75 méter magas háromszögrács üveghasábja nagy vihart kavart az építészberkekben. A Központi és a Fővárosi Tervtanács bár nagyra értékelte az építészet Oscar-díjának számító Pritzker-díj egyetlen női birtokosának terveit, de felhívta a figyelmet, hogy az érvényes szabályozási tervek nem teszik lehetővé a megvalósítását.

Közép-Európa vezető ingatlanfejlesztőjét, a 2,5 milliárd euró értékű vagyont kezelő ORCO Groupot azonban nem tántoríthatta el efféle csekélység a presztízsberuházástól. Új terveket rendeltek Hadidtól, aki allűrök ide, sztárság oda, nem csupán módosított a terveken, hanem teljesen új koncepciót készített. Az éles peremű gyémántforma helyett egy kerekded buborékot fújt Budapest közepére. Elsőre ezt is túl nagynak, a szélét meg túlságosan hullámosnak találták a bírálók. Kicsit összenyomták hát és kiegyengették a hullámot is. A tervtanács most forradalmian új építészeti nyelvet beszélő, a környezetét nagyvonalúan és lendületesen magába olvasztó alkotásnak ítélte a tervet, amely fantasztikusan jó helyzetbe hozza a tér műemlékeit. Ezek után aligha meglepő, hogy a jeles grémium zöld utat adott a tervnek, sőt az elvi építési engedély kiadását is szorgalmazta az V. kerületnél.

Nyitott kapukat döngettek. Az elmúlt évben a belvárosi önkormányzat magától is rájött, hogy nagy szüksége van az ORCO-házra: módosította a térre vonatkozó szabályozási tervet, amelynek szakhatósági és fővárosi egyeztetése is folyamatban van. Úgy látszik, a városházán is rájöttek arra, amit az ORCO régóta tud. Nem véletlenül ragaszkodtak a neves építészhez: az egyedülálló formavilágú épület rendkívül pozitív hatást gyakorol a városképre, egy Zaha Hadid-épület megjelenésével Budapest és a Szervita tér belekapcsolódik a világ építészeti vérkeringésbe - vallja Kalapács Kornél, a cég fejlesztési és kivitelezési igazgatója.

A cégcsoport a Vörösmarty téri Tőzsdeépület, az Andrássy úti Divatcsarnok, illetve a Lukács cukrászda épületének átépítése mellett évek óta készül a Szervita tér átrendezésére. Először - 2005-ben - a parkolóházat vásárolta meg, majd tavaly élt a felkínálkozó lehetőséggel és megvette a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal székházát is. Az így rendelkezésre álló telken 14 ezer négyzetméter alapterületű hibridet álmodtak. Az elsősorban irodákat magába foglaló épület földszintjén és felszín alatti első szintjén ugyanis a tér betüremkedéseként, avagy a ház hullámszerű kicsapásaként kereskedelmi-szolgáltató jellegű közteret alakítanak ki, a tervek szerint 2010-re. Így valóra válhat a Budapest szívét leginkább agorák rendszerének látó Urbanisssimus Egyesület vágya: a Belváros terei ne csak házak között kihagyott negatív helyek legyenek, hanem élettel teli találkahelyek.

Forradalmian új építészeti nyelvet beszélő buborék
Forradalmian új építészeti nyelvet beszélő buborék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.