Holdfény helyett fizikai kísérlet

Egy mesterhegedűt ma is úgy kell megépíteni, mint Stradivari idején, a különbség csupán anynyi, hogy gyertyák helyett elektromossággal világítanak a műhelyben - vallja Stefan Peter Greiner hegedűkészítő mester, akinek három hangszerét adta át örökös használatra a Budapesti Fesztiválzenekarnak az Axa Biztosító Zrt. és a Concorde Értékpapír Zrt. tegnap.

- Egy nagyszerű énekesnek már a hangja is elvarázsol, és így van ez a hegedűknél is. Ha hallani nem is, de érezni fogja a közönség, hogy nagyszerű hangszereken játszunk - mondta az ünnepségen Fischer Iván zeneigazgató. Már évekkel ezelőtt felfigyeltek a fiatal hegedűépítőre, és a zenekarban már eddig is nyolc Greiner-hangszer volt. A most kapott három, egyenként négymillió forintot érő hegedűvel így tizenegyre nőtt Greiner-hangszereik száma, és jövőre további hármat kapnak.

Körner Tamás ügyvezető szerint roppant szerencsések, mert egy-egy Greiner-hangszerre általában éveket kell várni, ám a mester a Fesztiválzenekarral kivételt tett: kíváncsi ugyanis arra, hogyan szól egy nagyzenekar csak az ő hegedűivel. Eddig inkább szólisták vásárolták hangszereit.

Peter Greiner hegedűművésznek készült, először tizenhat évesen épített hegedűt. Később találkozott egy fizikussal, Heinrich Dünnwalddal, akivel közösen végeztek vizsgálatokat, hogy kiderítsék a Stradivari-hegedűk titkát. Mint mondja, az olasz mester idejében mindenféle legendák keringtek, amelyek szerint csak a Hold adott állása idején kivágott fenyőfákból készíthető mesteri hegedű, a lakkhoz pedig többek között szűzlány vizeletét kell keverni. Ők persze nem ezekkel foglalkoztak, és kutatásukat végül siker koronázta. Arra jutottak, hogy az a hegedű szól igazán szépen, amelynek frekvenciája hasonlít a szép emberi hangéhoz - ezt pedig többek között speciálisan ívelt formákkal, tökéletes illesztésekkel érik el. Greiner (a fizikus szakértővel összesen háromfős) műhelyéből évente tizenöt hegedű kerül ki. Egy-egy darab két évig készül - bár alig hat hetet dolgoznak rajtuk ténylegesen, a többi idő alatt a hegedű a munkafázisok után szárad, "érlelődik". S hogy mitől lesz egy hegedű valóban mesterhegedű? Hivatalosan attól, hogy készítője szakmája mestere, ám Peter Greiner azt mondja: szükséges, hogy a mester szívvel, odaadással dolgozzon. Olyan tűzzel, amelyet a magyar zenében is érez - ezért is helyezte előre várólistáján a Budapesti Fesztiválzenekart.

Három hangszerrel lett gazdagabb a Fesztiválzenekar
Három hangszerrel lett gazdagabb a Fesztiválzenekar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.