Késésben a Deák Ferenc utca átszabása

Tulajdonjogi vita miatt a tervezettnél csaknem fél évvel később, leghamarabb augusztusban kezdődhet a Deák Ferenc utca burkolatának felújítása. Ekkorra viszont elkészül az épületek teljes rekonstrukcióját is tartalmazó Fashion Street - Divat utca - projekt, a Belváros új főutcáját azonban az útmunkák miatt legfeljebb október végén adhatják át.

A tervezettnél csaknem fél évvel később, leghamarabb augusztus végén kezdhetnek hozzá az V. kerületben a Deák Ferenc utca burkolatának cseréjéhez és a kandeláberek felállításához. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a főváros és a kerület megegyezzen az utca tulajdonjogi kérdésében, bár szokásjog alapján hosszú ideje Belváros-Lipótváros viselkedett tulajdonosként. A Deák Ferenc utca és a Vörösmarty tér tulajdoni állapotának tisztázására jó ideje megszületett a kerületi döntés: az utca kerüljön jogilag is belvárosi tulajdonba, a tér pedig legyen a fővárosé, de maradjon közös használatban. Ez csak jogi változást jelentett, hiszen valójában régóta így működött, mégis fél év telt el, mire a főpolgármester aláírta a megállapodást, s a földhivatali bejegyzés is megtörténhetett. Utóbbira az utca burkolatának felújításához, a tulajdonosi engedély miatt is szükség volt.

A kövezet cseréjének és a kandeláberek felállításának engedélyeztetéséhez újabb hetek, hónapok kellettek. A főváros illetékes ügyosztálya ugyanis azzal a feltétellel adott munkakezdési engedélyt, hogy a kerület még tizenhat helyről - közműszolgáltatóktól, a főváros számos alosztályától és még az ORFK Köztársasági Őrezredétől is - begyűjti az engedélyező, vagy csupán a tudomásulvételt jegyző pecsétet.

A Deák Ferenc utca eredetileg is része volt a kilencvenes években született belvárosi sétálózóna kialakítási tervének, ám az Immobilia Ingatlanfejlesztő Zrt. ötlete, a Fashion Street - divatutca - megvalósítása felgyorsította az eseményeket. A beruházó mintegy 15 milliárd forintért felújítja, eredeti állapotukba állítja vissza az utca építészeti szempontból értékes épületeit - a Deák tértől a Bécsi utcáig -, amelyekben később világhírű divatcégek és áruházaik, illetve kisebb üzleteik kapnak helyet. A londoni Regent Street vagy a milánói Via Montenapoleone mintájára készülő budapesti "divatutcában" tizennyolc különálló cég nyit üzletet, többek között olyanok, mint a Benetton, az S. Oliver, a Sisley, a Puma és a Tommy Hilfiger. Az egész utca díszítéséhez 18 tonna rezet használnak.

Az utca átadását eredetileg ez év tavaszára tervezték, a beruházás azonban némi késésben van, a legújabb tervek szerint az üzletek augusztus végére készülnek el. Éppen akkorra, amikor elkezdődik a burkolatcsere, amelynek több százmillió forintos költségét a kerület, az Immobilia, a Meridien és a Kempinski szálló közösen állja.

A belvárosi utcák, terek, zöld területek szépítésének és kialakításának gondolata 1990-ben merült fel először, s az elképzelésekről készült konkrét tervek magvalósítása néhány évvel ezelőtt kezdődött - ismertette a napokban a belvárosi sétálótengely-programot Rogán Antal polgármester abból az alkalomból, hogy a Szabadság téren egy újabb felújított részt - az utolsó előttit - adhatott át a kerületieknek. A tér déli részének megújítása új konstrukció szerint, magántőke bevonásával készült. A 180 millió forintos beruházáshoz egy, a közelben működő bank adott harmincmilliót. A Szabadság tér teljes rekonstrukciója azonban még nem fejeződött be, de jövőre várhatóan már egy megtervezett szökőkút és a még hiányzó terület felújítása is készen lesz.

A Szabadság téri pénzügyi konstrukció nem egyedi megoldás a kerületben, a szépítésben érdekelt - ott működő - üzletek, intézmények és szállodák több esetben adtak már pénzt felújításhoz. Belváros-Lipótváros polgármestere a testülettel egyetértve ugyanis úgy gondolja, a vállalkozásoknak, bankoknak, szállodáknak hosszabb távon üzleti érdekük is, hogy közvetlen környezetük kulturált képet mutasson. A rekonstrukciók eredményeként ráadásul az ingatlanok értéke is jelentősen emelkedik. Legutóbb az augusztus 20-ára teljesen sétálóvá alakuló Zrínyi utca megújításához szükséges költségekhez vontak be magántőkét.

Belváros új főutcájában világhírű cégek nyitnak üzletet
Belváros új főutcájában világhírű cégek nyitnak üzletet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.