Előállt a farbával az Andrássy 47. tulajdonosa

A bérlők kihelyezése 500 millió forintra rúg, a felújítás várható költsége 1,5 milliárd forint, ebből a tervezésre és az engedélyek beszerzésére már 290 millió forintot költött a cég, amely különösen büszke műemlék-felújító tevékenységére. Alul üzletek, felül irodák lesznek.


A brit Rich csoporté lett a Liszt Ferenc tér sarkán álló Andrássy út 47. - a ház, amely a közelmúltban többször szerepelt a botrányosnak tartott sugárúti ingatlan-eladásokról szóló cikkekben. A cégcsoport vezetősége úgy érezte, muszáj megszólalnia.

"Az Andrássy úti ingatlaneladások hosszabb csönd után ismét kiérdemelték a média figyelmét. Magunk a munkánk minősége és szakértelmünk okán szeretünk ismertté válni ezért sokáig tartózkodtunk a nyilvánosságtól. Ugyanakkor fontosnak tartjuk jó hírnevünket, ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy - szakítva eddigi gyakorlatunkkal - kilépünk a csak szakmai ismertségből és bemutatkozunk, ismertetjük az Andrássy 47-es számú ingatlan adásvételével és fejlesztésével kapcsolatos lépéseinket, a vonatkozó adatokat. " - tudatta a cég vezetője (managing director), Peter C. Rich

 A cégcsoport közleményéből megtudhatjuk: "A Rich Grouphoz tartozó cégek 1961 óta foglalkoznak ingatlan fejlesztéssel és beruházással, különösen büszkék vagyunk az elmúlt 20 évben erőteljesen fejlődő műemlék épület felújítás tevékenységünkre. A cégcsoporthoz tartozó ingatlan portfólió becsült értéke 23 milliárd Ft. Szakembereink folyamatosan keresik a befektetésre érdemes ingatlanokat, így találták meg 2006-ban az Andrássy úti épületcsoportot is. Az Ennet Kft. tulajdonában lévő Andrássy út 47 egyike azoknak a meglehetősen rossz állapotban lévő műemlék épületeknek, amelyek szakavatott felújítására specializálódtunk.

Az Ennet Kft-ben 2006 júniusában többségi tulajdont szereztünk a Lupines Ltd offshore cégünkön keresztül - aminek beiktatása szakmánkban általánosan elfogadott technikai elem - és nekiláttunk az előkészítő munkának. Az Ennet Kft. és a VI. kerületi Önkormányzat között fennálló adásvételi szerződés értelmében kártalanítani kell a bérlőket; mi a jelen bérleménnyel megegyező alapterületű ingatlant adunk a bérlők saját tulajdonába, csak ez 500 millió Ft összegre rúg. A felújítás várható költsége 1,5 milliárd Ft, amiből a tervezésre és az engedélyek beszerzésére már 290 millió Ft-ot költöttünk. Az előbb felsorolt összegek nagyságrendje jelzi azt a pénzügyi befektetési szükségletet, amit a leromlott állapotú műemléképületek igényelnek. Magyarországon ez az első és eddig egyetlen befektetésünk. Mi már látjuk az újra az egykori pompájában ragyogó Andrássy utat, és büszkék vagyunk rá, hogy ebben a mi munkánk is benne lesz."
  
A Liszt Ferenc tér sarkán álló épületet 150 millió forintért adta el a terézvárosi önkormányzat a belga Christian Polet tulajdonát képező Ennet Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. A meglehetősen szolídnak tűnő árat a ház leromlott állapotával magyarázták. Miután az önkormányzat által megbízott értékbecslő szerint az ára nem érte el a 200 millió forintot, az épület eladását nem kellett nyilvánosan meghirdetni. A ház eladását érvénytelennek mondta ki a bíróság, ennek ellenére a tulajdonviszony helyreállítását az önkormányzat nem kezdeményezte, a vevő pedig a Legfelsőbb Bírósághot fordult, és kérte az ítélet felülvizsgálatát. Az ítéletet február 22-én hirdetik ki - írta a hvg.hu.

A ház földszinti éttermének bérlője időközben pert indított az önkormányzat ellen, az eljárás szintén nem zárult le.

A táraság sajtóreferense, Szikra Krisztina a Népszabadság érdeklődésre közölte: a sugárúti palotában a rekonstrukció után üzlethelyiségek és irodák lesznek.

(NOL/MTI)

Látszat és valóság az Andrássy úton
Látszat és valóság az Andrássy úton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.