A Nyugatiban is figyelnek


Hatvan térfigyelő kamerával vigyázzák mostantól a Nyugati pályaudvar utasainak biztonságát – adta hírül a MÁV Zrt. Az 53 millió forintból telepített biztonsági lánctól a vasúttársaság azt reméli, hogy jelentősen csökken a bűnözés, főként az úgynevezett "trükkös lopások" száma a pályaudvaron.


A vonatra fel- és leszállás közben túlságosan előzékeny segítség, vagy a csomag cipelésére önzetlenül vállalkozó, éppen arrafelé lődörgő ember gyanús kell, hogy legyen egy vasútállomáson. Az ólomsúlyú táskákkal küzdő utasok némelyike azonban annyira naiv, hogy bárkitől örömmel elfogadja a legkisebb segítséget is. Leginkább ők a trükkös lopások áldozatai, akiknek nemcsak a hónuk alá, hanem a zsebükbe, netán a táskájukba is nyúlnak az "udvarias" tolvajok. Az ilyen és az ehhez hasonló bűncselekmények lefülelésére, de főként a megelőzésére szolgálnak a térfigyelő kamerák, amelyekből mostantól a Nyugati pályaudvaron is működik összesen hatvan darab.

Az 53 millió forintból, a Multi Alarm Biztonságtechnikai Zrt. által telepített biztonsági rendszert szerda délelőtt beüzemelték abban a reményben, hogy visszatartó ereje és hatékonysága már néhány nap alatt érezhető lesz. A kamerák jelenlétére számos tábla is felhívja a figyelmet, a legfontosabb cél ugyanis a megelőzés, bár a lefülelés, s végül az állomási bűnözés számának drasztikus csökkentése sem elhanyagolható kérdés.

 A Keleti pályaudvar után – ahol lassan egy éve figyelnek a kamerák – a Nyugati a második olyan fővárosi vasútállomás, ahol a rendőrség és MÁV Vasútőr Kft. biztonsági- és vagyonőreinek munkáját segíti a technika. A rendszerrel folyamatosan figyelik a vasútüzemi, valamint az utasforgalmi területeket, tizenöt, illetve negyvenöt elektromos „szemmel”. A kamerákat diszpécserközpontból vezérlik, mozgatják. A berendezések által közvetített képek a pályaudvari rendőrőrs körletében kialakított központ hat monitorjára érkeznek, s a digitális technikának köszönhetően a felvételeket minőségromlás nélkül bárhová továbbítani lehet.

A rendszer segítségével a biztonságiak folyamatosan szemmel tarthatják a csarnoképületet és bejáratait, az utas peronokat, a Nyugati téri aluljárórendszerből felvezető lépcsők kijáratait, a pénztárcsarnokot, valamint a csomagmegőrzőt. A rögzített képeket kizárólag hatósági eljárás keretében és jogsértő cselekmények elkövetésekor lehet visszakeresni és felhasználni. A vasúttársaság a térfigyelő rendszer alkalmazásáról – a törvényi előírásoknak megfelelően – tájékoztatja az utasokat, és mindenkit, aki belép a pályaudvar területére.

A programot a MÁV a Déli pályaudvar, valamint a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal nagyobb állomásainak bekamerázásával hamarosan folytatja.


Idén, az első félévben a vasútállomásokon százhetvenkét lopást jelentettek az utasok. Az esetek 20 százalékát a nemzetközi vonatokon, 40 százalékát az InterCity-ken követték el. Az esetek harminc százalékát az indulási állomásokon, jellemzően a Keleti és a Déli pályaudvaron, valamint a vidékiek közül Pécsen, Nyíregyházán, Nagykanizsán és Lőkösházán regisztrálták. A vonatokon, menet közben többnyire az őrizetlenül, felügyelet nélkül hagyott tárgyak, csomagok a célpontok. Az év első felében tízszer raboltak ki utasokat, szinte minden esetben személyvonaton, s azon belül is az elővárosi vonalakon. Az InterCity-n történt lopások miatt 2006 első felében 71 utas tett panaszt, ezekből tizenhatan a Keletiben, kilencszer pedig a Déliben, felszállás közben károsítottak meg. A Keletiben – egyebek mellett – cigarettacsempészeket és vonatrongálókat is elfogtak a rendőrök a térfigyelő rendszer segítségével.

Hatvan kamera figyeli a pályaudvart
Hatvan kamera figyeli a pályaudvart
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.