A Pók az első, a Havanna az utolsó

A budapestieknek a Pók utcai a kedvencük a lakótelepek közül, és a Havannát tartják a legkevésbé szimpatikusnak. A rákoskeresztúri és az újpalotai lakótelepet főként a fiatalok kedvelik, míg a magasabb iskolai végzettségűeknél a Fiastyúk utcai telep kedvelt - derül ki a Studio Metropolitana Kht. tegnap ismertetett felméréséből.


A többség szerint szükség volt és van a lakótelepek felépítésére, mindössze a válaszadók tizede pártolná a bontást. A többség azon a véleményen van, hogy a lakótelepeket fel kellene újítani, a házakat szebbé, változatosabbá kellene varázsolni, rendezni a környező parkokat, valamint energiatakarékosabbá kellene tenni a panelházakat.

A fővárosiak közel háromnegyede lényegében elégedett az otthonával, és minden harmadik ember szívesen ajánlaná ismerősének, hogy a környékre költözzön. A lakótelepen élők többsége nem elégedetlenebb az átlagnál, már ami a lakókörnyezetét illeti.

A megkérdezettek többsége - háromötöde - nem költözne el jelenlegi lakhelyéről, egyötöd szívesen továbbállna, de nincs rá pénze. Hosszabb távon minden tizedik budapesti költözködne, főként a lakótelepeken élők. A hurcolkodás oka a szomszédokkal való viszálykodás, valamint a lakókörnyezet kulturálatlansága. Az elvágyódók legszívesebben családi házba tennék át a székhelyüket, a legkevésbé kedvelt cél a lakótelep, a régi bérház és a zártsoros földszinti épület.

A válaszadók háromötöde úgy gondolja, a lakótelepnek semmilyen előnye nincsen. A kisebbség szerint pozitívum, hogy jó a telepek infrastruktúrája - sok az üzlet és jó a tömegközlekedés -, valamint nem kell a ház körüli teendőkkel bíbelődni. Minden harmadik embert riaszt a lakótelepek zsúfoltsága.

Az átlagos, 53 négyzetméteres panellakás 2,1 millió forintos felújítási költségéből 700-700 ezer forint lehetne az állami és az önkormányzati hozzájárulás, míg a 700 ezer forintnyi saját erő kiváltására lakás-takarékpénztári szerződést köthetne a lakástulajdonos - ismertette tegnap Bakonyi Tibor (MSZP) főpolgármester-helyettes a főváros új panelfelújítási javaslatát. Ezt a javaslatot dolgozta ki a városháza. A főváros tárgyalásokat kezdett a bankokkal, hogy a lakástulajdonos - néhány hónapos megtakarítási időszak után - hitellel juthasson hozzá a lakás-takarékpénztári szerződés öszszegéhez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.