Megújul a Bikás park a Tétényi úti metróállomásnál

Jóllehet még tartanak az újbudai Bikás park szépészeti munkái, a helyiek lassan újból birtokukba vehetik a népszerű közterületüket.

A 4-es metró Tétényi úti megállójának elkészültével párhuzamosan lassan befejeződik a Bikás park és környékének teljes felújítása. A beruházás a metróépítéssel érintett részeken zajlik. Ennek során 7500 négyzetméternyi, öntözőrendszerrel kiépített, 320 cserjével gazdagított zöldterületet adnak vissza a lakosság használatába, a közeljövőben befejezik a füvesítést és az utómunkákat.

Zajlanak az utolsó simítások a XI. kerületi Bikás parkban
Zajlanak az utolsó simítások a XI. kerületi Bikás parkban

A parkba látogatók a 2100 négyzetméteren lerakott térkőnek köszönhetően télen és esős időben is könnyen közlekedhetnek. Az öt új műkő asztalon akár sakkozni is lehet, az esti közlekedést pedig 22 lámpa teszi könnyebbé, egyúttal fokozza a közbiztonságot. Kutyafuttató is épült, új kerítéssel, kis és nagy kapuval ellátva, a minigolfpályától pedig térkövezett út vezet a Vahot utcáig, ahol még több gépjárműparkoló épült.

A Kelenföldi Városközpontnál új jelzőlámpás csomópont épült ki, a buszmegálló és a bevásárlóközpont előtti rész új burkolatot kapott. A biztonságos átkelést segítendő két új gyalogos-átkelőhelyetalakítottak ki. A járdákat úgy építették meg, hogy a vakok és gyengén látók, valamint a mozgássérültek is akadálymentesen közlekedhessenek.

Újabb napkollektor Újbudán

Egyre több napkollektort helyeznek üzembe a XI. kerület közintézményeiben, a takarékos energiaellátás érkében. A napokban Újbuda gazdasági társaságánál, a Gamesz épületében avattak fel a részbeni energiaellátást megoldó, költséghatékony, napkollektoros rendszert. Az épület tetejére telepített síkkollektorral és a hozzá kapcsolódó rendszerrel előállított meleg vízzel a nyári hónapokban a használati meleg víz szinte teljes mennyiségét elő lehet majd állítani. Az intézmény elmúlt kétévi gázköltségét figyelembe véve, az önkormányzati beruházás 2,5 millió forintos költsége 5 év alatt térülhet meg. A Molnár Gyula polgármester által vezetett önkormányzat 2007-ben Magyarországon elsőként adott át közösségi célokat szolgáló napelemes rendszert.

Ilyennel elsőként a polgármesteri hivatal két épületét szerelték fel, ezek annyi áramot termelnek, ami az épületek évi energiaigényének 9-11 százalékát fedezi.

Önkormányzati támogatással a kerület két társasházára is felszereltek már napkollektoros rendszert. A mai energiaárak mellett ezek megtérülési ideje egyre rövidül, hiszen minél több meleg vizet használnak valahol, annál kedvezőbb ez az arány. Ma már egyre terjednek a nagyközösségi, így a társasházak, kórházak melegvíz-igényét ellátó rendszerek is, melyek adott esetben igen kedvező, 4-5 éves megtérülési időt garantálnak. A kerület a jövőben is folytatni szeretné programját. (K. A. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.