Arató nem tudta, mit művel Zuschlag az irodájukban?

Arató Gergelyt tanúként hallgatták meg a Zuschlag-perben. Kiderült, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett ifjúsági és sporttárca vezetőivel voltak különböző szintű egyeztetések civil ügyekben, amelyeken rendszeresen részt vett vele együtt Zuschlag János, valamint Újhelyi István is.

Arató Gergely szocialista képviselőt, a Kulturális és Oktatási Minisztérium államtitkárát tanúként hallgatta meg csütörtökön a bíróság Kecskeméten, Zuschlag János és társai büntetőperében. Aratót elsősorban az általa alapított Fiatal Városért Egyesület működéséről faggatta a bíróság. Az egyesület jogutódja, a Holnap Városért Egyesület ugyanis szerepel a vádiratban, mint pályázati támogatások lehívására szakosodott, érdemben nem működő szervezet.

Baráti kör

Az államtitkár elmondta 1997-től 1999-ig volt a Fiatal Városért Egyesület elnöke, a szervezetet elsősorban fiataloknak szervezett programok és rendezvények lebonyolítására alapították, amelynek célja volt e mellett a baloldali értékrend bemutatása is. Hangsúlyozta: az egyesület nem végzett jelentős pályázati tevékenységet, az alapítás körülményeire nem emlékszik pontosan, mert az egyesület gerincét lényegében egy baráti kör alkotta, amelynek tagjai volt többek között Marsovszky Balázs - a per VI. rendű vádlottja - és testvére, valamint Krausz Csaba - a per V. rendű vádlottja.

A bíró azon kijelentésére, miszerint meglepné-e, ha azt mondaná, hogy az alakuló közgyűlés az ön lakásában volt, Arató azt válaszolta, ez lehetséges, mert náluk is rendszeresen összejött ez a baráti kör.

A bíró ezt követően megmutatta Aratónak az egyesület alapítási okiratait, a cégbírósági bejegyzési kérelmet, a közgyűlési jelenléti ívet, valamint elnöki lemondó nyilaktozatát. Arató azt válaszolta, az iratokon szereplő aláírások tőle származnak. Emlékei szerint mind a tizenkét ember, aki szerepel a jelenléti íven, ott volt az alakuló ülésen.

Arra a tényre, miszerint a tizenkét személy közül - a vádlottakon kívül - a meghallgatott tanúk azt mondták, nem írták alá a jelenléti ívet és sohasem jártak Arató Gergely lakásában, az államtitkár a bírónak nem tudott magyarázatot adni.

Arató arra sem emlékezett, hogy az egyesület pályázatait ki készítette, és ki könyvelt a szervezetnél, annyi viszont eszébe jutott, hogy a pályázati elszámolások rendben voltak. Kiderült: Zuschlag János is tagja volt kezdetektől az egyesületnek, de Arató elmondása szerint nem volt kiemelkedően aktív a többiekhez képest. Elnöki lemondásával kapcsolatban azt mondta, egyéb elfoglaltságai miatt nem jutott már ideje az egyesület dolgaival foglalkozni.

A nagy tervek köre

Az egyesületi munka mellett Arató 2002-ig az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) is elnökségi tagja, valamint elnöke volt. Elmondta a mozgalomban finanszírozási és gazdasági kérdésekkel nem foglakozott, csak az éves beszámolók alkalmával szembesült ilyen jellegű adatokkal. Kiejelentette: a napi gazdálkodásért Zuschlag János volt a felelős.

Bírói kérdésre elmondta: Zuschlag nem közölte vele, hogy gazdálkodási nehézségei lennének a mozgalomnak, és elmondása szerint arról sem tudott, hogy különböző ifjúsági civil szervezetek pályázatain keresztül is támogatják az ISZM működését.

Vallomásából kiderült, az MSZP ifjúsági és sport munkacsoportjának tagjaként 2002 és 2004 között rendszeres egyeztetések zajlottak hétfő délutánonként a munkacsoport tagjai, valamint a szaktárca államtitkárai között. Ezeken az egyeztetéseken többek között részt vett Zuschlag János és Újhelyi István is. Hangsúlyozta: a megbeszéléseken konkrét pályázatokról sohasem esett szó, csak távlati tervekről és a tárca elképzeléseiről. Hozzátette: voltak szűkebb körű megbeszélések is Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején, amelyek a minisztérium tárgyalójában zajlottak.

Ezeken a megbeszéléseken Gyurcsányon kívül már csak ő, Zuschlag, Újhelyi István, valamint Bakonyi Tibor, az ifjúsági és sportbizottság elnöke vett részt. Bírói kérdésre elmondta: ezeken a találkozókon sem esett soha konkrét pályázatokról és támogatásokról szó, mert itt csak a nagy tervek megbeszélései zajlottak, példaként említette, hogy együtt vitatták meg a készülő sporttörvény főbb részleteit.

Arató cáfolta Lados István - Zuschlag személyi titkára a per másodrendű vádlottja - azon kijelentéseit, miszerint a két képviselő által közösen használt 116-os számú irodában zajlott a fiktív pályázatok és számlák készítése, amiről neki tudomás volt. Arató hangsúlyozta: nagyon ritkán járt be a 116-os irodába, csak az újságokból értesült arról, hogy ott mi zajlott valójában.

Lados István ennek ellenére fenntartotta kijelentéseit. A per jövő héten további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Zuschlag János és tizenöt társának büntetőpere 2008 októberében kezdődött. A volt szocialista honatyát és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kárérték - amelynek nagy részét a vádlottak megtérítették - mintegy hetvenötmillió forint. A vádlottak közül az első rendű vádlott Zuschlag, valamint a harmad rendű Katus Ferenc múlt év szeptembere óta előzetes letartóztatásban van.

Zuschlag János hallgatja, Arató Gergely az OKM államtitkárának tanúvallomását a Bács- Kiskun megyei bíróságon
Zuschlag János hallgatja, Arató Gergely az OKM államtitkárának tanúvallomását a Bács- Kiskun megyei bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.