galéria megtekintése

Zuschlag is beszállt a kampányba

Súlyos állításokat tett a csalásért korábban hat év börtönre ítélt egykori szocialista képviselő, Zuschlag János.

Az expolitikus, akit korábban a Szegedi Ítélőtábla társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és annak kísérletében részben tettesként, bűnsegédként, illetve felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében, valamint felbujtóként elkövetett bűnpártolás vétségében mondott ki bűnösnek, könyvet jelentet meg a napokban, amelyben többek között azt állítja: ötvenmillió forintot adtak neki egy nejlonszatyorban, hogy ne induljon el a 2006-os választásokon.

Zuschlag állítása szerint a megállapodásról Gyurcsány Ferenccel, Lendvai Ildikóval, Szekeres Imrével és Szilvásy Györggyel is egyeztetett. A börtönből nemrég szabadult exképviselő a Napi Gazdaságnak is interjút adott, amelyben azt állította: az MSZP Jókai utcai székházában volt egy széf, amelyben több százmillió forint volt „fű alatti támogatásokra, zűrös ügyek elintézésére, a pártelnök költségeire, kampányokra".

Zuschlag a Simon-ügyről is véleményt mondott, az interjúban azt állította: kizárt, hogy Simon Gábor „egyszemélyes buliban tudott volna megszerezni ennyi pénzt".

 

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az ATV reggeli műsorában úgy kommentálta a megjelenteket, hogy Zuschlag szavaiból egy szó sem igaz.

Szerinte valaki „anyagilag érdekeltté tehette" a volt képviselőt, hozzátéve, „van az a pénz", amivel ezt el lehet érni. Gyurcsány szerint nem véletlen, hogy Zuschlag most, a kampány finisében áll elő állításaival, nem pedig a hosszadalmas bírósági eljárás során. „Nem kéne a jobboldalnak ilyen emberekkel besároznia magát" – fogalmazott a volt kormányfő.

Zuschlag egyébként nem először kerül elő újra a kampányban: legutóbb a Heti Válasz írt róla címlapsztorit, rámutatva, hogy a Fidesz által elfogadott új választási szabályok lehetőségeit kihasználva, hozzá közel álló emberek alakítottak, feltehetően leginkább csak az állami támogatásra utazó bizniszpártokat.

A Napi Gazdaság számára egyébként Barcza György és G. Fodor Gábor készítette az exkluzív interjút a volt politikussal. Előbbi annak a Századvég csoporthoz tartozó gazdaságkutató cégnek a vezető elemzője, amely nemrég megvásárolta a lapot (azóta Barcza a Napi Gazdaság főszerkesztője), utóbbi pedig szintén a kormánnyal jó viszonyt ápoló Századvég stratégiai igazgatója, aki ráadásul korábban a Fidesznek is adott közvetlenül tanácsokat több millió forintért. G. Fodor Gábort – többek között a „férfiasságról", a kormány „nagyvonalúságáról" szóló – blogjával korábban már számos alkalommal kritizálták, az elemző akkor egy interjúban azt mondta: úgy tekint magára, mint akinek az a dolga, hogy munkájával és gondolataival segítsen egy olyan politikai irányt, amiben hisz. „De miért is baj az, ha valaki hisz politikai igazságokban? Ez nem szervilizmus, nem seggnyalás!" – fogalmazott korábban G. Fodor Gábor.

A széf

– A legendás széf. Ön látta nyitva? - kérdezték a Napi Gazdaság részérősl Zuschlagtól. – Persze, tele volt pénzzel, volt benne vagy pár száz millió forint - hangzott a felelet. - Ott állt a régi székház második emeletén, rajta egy MSZMP címerrel. – Ki fért hozzá ehhez a széfhez? – Akinek a pártpénztárnok megengedte. – Mire kellettek ezek a pénzek? – Mindenfélére. Fű alatti támogatásokra, zűrös ügyek elintézésre, a pártelnök költségeire, kampányokra. Ilyenekre. – Mi az ön egyenlege az MSZP-vel? Kapott egyszer ötvenmilliót nejlonszatyorban. Egy másik ötvenmilliót visszafizettek ön helyett. Ez száz. És mit adott ön nekik? – Sokat. Éveken át intéztem nekik mindent, ami csak felmerült, és amit csak kértek. Nem állítom, hogy önzetlenül, hiszen így építettem a karrieremet. Ha olyan megyéből jössz, ahol nincs esélyed egyéniben nyerni, akkor nagyon oda kell feküdnöd, hogy listán bekerülj a parlamentbe. Én pedig odafeküdtem. Mindent, érti, mindent el tudtam intézni a magam hatósugarán belül. És meg is tettem, és az ügyemben szereplő pénzekből egyetlen forint sem nálam landolt. De nem találtam a féket, ez tény. Pedig sokszor rá kellett volna lépnem, ma már tudom. Olyan pályázatokat toltunk át, sokat, amelyeket az ablakon kellett volna kidobni, olyan vacakok voltak. De nem szólt senki. Nem volt fék. Amúgy meg volt, hogy vittem abba a széfbe pénzt én is, valami negyvenmillió forintot, bevezették a kockás füzetbe azt is. Összességében biztos, hogy pozitív az egyenlegem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.