Zuschlag: Állati körülmények között tartják a rabokat

A börtönkörülmények egyenesen katasztrofálisak – állítja Zuschlag János. Az egykori szocialista politikus hat évet töltött rács mögött, és az embertelen bánásmód miatt az emberi jogi bíróság csaknem 16 ezer eurónyi kártérítést ítélt meg a számára.
Állati körülmények között tartják a rabokat – ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Zuschlag János volt szocialista politikus, aki egyike annak a 43 egykori, illetve jelenlegi fogvatartottnak, akinek összesen 231 millió forintnyi eurót ítélt meg csütörtökön kártérítésként az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület döntése szerint ellentétes az emberi jogok európai egyezményével, és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát például az, hogy túlzsúfolt cellákban helyezik el a fogva tartottakat Magyarországon.

A csalás miatt jogerősen hat év börtönre ítélt Zuschlag elmondta: nem érez elégtételt a kártérítési per megnyerése miatt. Különben több pert is indított a magyar állam ellen az elhúzódó nyomozás, illetve a fogva tartás körülményei miatt, de a strasbourgi bíróság végül csak egy panaszát fogadta be.

– Tudom, hogy az átlag magyar állampolgár vízen, kenyéren és láncon látná a legszívesebben a rabokat, ám a börtönkörülmények katasztrofálisak. A 18 ezer fogvatartott, nem túlzok, állati körülmények között tölti a büntetést vagy éppen az előzetes letartóztatást.

Zuschlag eleinte egy kétszer négy méteres cellában volt, ahol öt embert helyeztek el. Amikor ketten felvették a kabátjukat, hogy sétára vigyék őket, a másik háromnak fel kellett kuporodnia az ágyára – mesélte az egykori elítélt. A cellában függönnyel volt leválasztva a vécékagyló, úgy végezték tehát el a dolgunkat, hogy a többiekkel egy légtérben voltak. A zsúfoltság miatt sokszor elmaradt a napi séta, a heti egyszeri tusolás, s az étel minősége nem embernek való – ismertette tapasztalatait Zuschlag.

A rabok ilyen körülmények között csak még vadabbak lesznek, és esélyük sincs a társadalomba való visszailleszkedésre, pedig ettől a reménytől senkit nem szabad megfosztani – jelentette ki a volt politikus. Majd furcsa kanyart vett: „tudom, hogy a kórházakban ugyancsak tragikusak a körülmények", ezért arra biztat mindenkit, a kórházban dolgozókat, sőt, a betegeket is, hogy álljanak ki emberi jogaikért. Úgy véli, csak akkor lehet változtatni, ha a civil kurázsi működik. A csütörtöki ítélet pedig szerinte azt is bizonyítja, hogy kellő kitartással lehet eredményt elérni. Persze a valódi siker az volna – tette hozzá –, ha javítanák a börtönviszonyokat és persze a kórházi viszonyokat is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.