Zúgolódnak a konténertábor miatt

Martonfán a volt katonai lőtérre, Sormáson az üresen álló laktanya melletti gyakorlótérre telepítik a házakat.

Kedden Pogácsa Tibor, a BM önkormányzati feladatokért felelős államtitkára beszélt Bosnyák Andrással, Martonfa, és Pőcze Edittel, Sormás vezetőjével. Az államtitkár a két független polgármesterrel külön tárgyalt, s elmondta, hogy a két faluban egy-egy ezer főt befogadó tábort emelnek konténerházakból. Martonfán a volt katonai lőtérre, Sormáson az üresen álló laktanya melletti gyakorlótérre telepítik a házakat. Közművesítve egyik terület sincs, hogy ezt miképp oldják meg, arról az államtitkár nem szólt. Erről a két polgármester nyilatkozott tudósítónknak.

Vasárnap este vertek sátrat a tiltakozók
Vasárnap este vertek sátrat a Martonfán tiltakozók
Laufer László / Népszabadság

Bosnyák és Pőcze a megbeszélésen elmondta: falujuk egyöntetűen tiltakozik a tábor ellen. Félnek, hogy a bázis leendő lakói közé bűnözők keverednek, akik veszélyeztetik a közelben lakók biztonságát. Attól is tartanak a lakók, hogy portájuk értéke csökken a tábor közelsége miatt. Pogácsás kijelentette, hogy a kormány mindenképp megépíti a két tábort, mert ezek nélkül a menekültkérdés kezelhetetlenné válik Magyarországon. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a két település biztonsága nem romlik, mert kamerákkal és megerősített rendőri jelenléttel vigyázzák a falvakat. A két polgármester azt is nehezményezte, hogy a kormány a menekülttáborok építésének pénteki bejelentése előtt nem tájékoztatta a két falu lakóit, és nem kérdezte meg az ott élők véleményét. Pogácsás Tibor erre azt válaszolta, szerdán Sormásra utazik, hogy részt vegyen a község képviselő-testületi ülésén, s később megteszi ezt Martonfán is.

Az utóbbi faluban 10-20 helybéli továbbra is a lőtéren sátrazva várja az építkezőket, s ha megjelennek, akkor riasztják Martonfa és a környező települések tábor ellen tiltakozó lakóit. Sormáson aláírásgyűjtés folyik a tábor ellen, s a faluval szomszédos Nagykanizsán is egyre erőteljesebb a protestálás a tervezett létesítmény ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.