A bírói sípra várnak a baloldali alkuval

A baloldali pártok végleges választási megállapodására minden valószínűség szerint csak a jövő héten van esély. Tegnap ugyanis kiderült, hogy az Alkotmánybíróság a vártnál előbb, már jövő hétfőn dönthet az új fővárosi választási rendszerről. A határozat pedig alapvetően befolyásolhatja az ellenzék stratégiáját.
Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke Horváth Csaba fővárosi frakcióvezetővel a Nyugati téri aluljáróban
A kampány azért már elindult, csak jelölt nincs: Kunhalmi Ágnes és Horváth Csaba a Nyugati téri aluljáróban
Reviczky Zsolt

Az új helyzet miatt szerda este az előzetes egyeztetésé volt a baloldalon. Az Együtt–PM-et Szigetvári Viktor, a Demokratikus Koalíciót Gyurcsány Ferenc, az MSZP-t pedig az új budapesti elnök, Kunhalmi Ágnes és Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető képviselte a késő estébe húzódó egyeztetésen.

A Fidesz által elfogadott új szisztéma szerint a Fővárosi Közgyűlés többségét a kerületi polgármesterek adják, kompenzációs listáról csak vesztes polgármesterjelöltek kerülhetnek be a testületbe, listát pedig csak a kerületek felében önálló jelölttel induló pártok állíthatnak.

Ha az AB alkotmányosnak találja a szabályozást, az ellenzéki pártok vagy közösen, egy listán indulnak (mint az áprilisi választáson), vagy vészmegoldásként egymással szemben is állítanak polgármesterjelölteket hét, jobboldaliként elkönyvelt kerületben azért, hogy külön fővárosi listán szerepelhessenek. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előbbit, az Együtt–PM az utóbbit preferálja.

Tágabb azonban a mozgásterük, ha az alkotmánybírók lesöprik az új rendszert, ezért ebben a kérdésben biztosan várnak a döntéssel, amely a kerületi megállapodásokat és a főpolgármester-jelölt kilétét is érintheti.

Áderre várva

A korábban fideszes körökből kiszivárgott információ szerint az önkormányzati választást a lehető legkorábban, tehát október 5-én rendezik meg. A parlamenti választással hasonló volt a helyzet, és azt az államfő valóban április 6-ra tűzte ki. Ha a kormányoldal most is azt szeretné, hogy mielőbb legyünk túl a voksoláson, a köztársasági elnök csütörtökön dönt, mert legalább nyolcvan nappal korábban meg kell határoznia a választás időpontját. Ez a határidő ma lejár. (L. K.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.