Zsolnay márkanév: ellopták vagy megmentették?

„Ellopták a Zsolnay márkanevet" – állítja Mattyasovszky Zsolnay Viktor abban a levélben, amit Páva Zsoltnak, Pécs fideszes polgármesterének írt. Az 1853 óta működő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. alapítójának leszármazottja, mint a gyár szellemiségének őrzője, azért fordult Pávához, mert megtudta, hogy az Zrt. többségi gazdája megszerezte családjának a Zsolnay márkanév feletti európai védjegyoltalmat.

Ismert, hogy a pécsi önkormányzat 2013 februárjában eladta a Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészét a főképp órakereskedelemmel foglalkozó Bachar Najari, szíriai származású, svájci állampolgárnak. A magyarul jól beszélő új tulajdonos 180 milliót fizetett a gyárért. Najari fejlesztéseket, növekvő árbevételt és nyereséges gazdálkodást ígért, ám eddig alig látni erre utaló jeleket. A néhány éve még egymilliárdos forgalmú cég árbevétele tavaly negatív rekordot döntött 540 millióval, igaz a korábbi 3-400 milliós veszteség 190-re mérséklődött. Eközben a dolgozók létszáma 200-ról 170-re csökkent.

A legújabb fejlemény, hogy Najari feleségének cége, a Swiss Art Kft. jogot szerzett a Zsolnay védjegy európai használatára. Jogászok szerint ez azt jelenti, hogy az említett kft. bárhol – akár a Távol-Keleten is - gyárthat Zsolnay porcelánt, ami megpecsételné a pécsi üzem és az itteni gyártási kultúra sorsát. Ezt tette szóvá – büntető és polgári eljárás indítását sürgetve – a gyáralapító leszármazottja. A város vezetői egyelőre nem nyilatkoznak, csak annyit üzentek, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. Úgy tudjuk, hogy a gyár eladásáról szóló szerződés nem engedte meg a márkajegy átjátszását más cégnek.

Bachar Najari felesége, Cséplő Petra a jövő héten kíván részletesen válaszolni kérdéseinkre, most annyit mondott: eddig nem volt levédve Európában a Zsolnay név, s mivel egy ellenséges szándékú üzletember ezt meg akarta tenni, gyorsan kellett cselekedniük. Hogy miért nem a Zsolnay Zrt. védette le a márkanevet, arra Cséplő Petra azt felelte: azért, mert férje így gondolta jónak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.