galéria megtekintése

Zsigó átlát a szitán

16 komment


Tanács István
NOL

Orbán Viktor Baján személyes jelenlétével erősítette a kampányt, és azt mondta: ha valaki nem ül ott az asztalnál, ne lepődjön meg, ha felkerül az étlapra. Az uniós tagságra gondolt.

A bajai baloldal aktivistái „Lesz még egyszer köztársaság" feliratú transzparenst emeltek a magasba Zsigó Róbert és Orbán Viktor bajai kampánybeszédének idején. Ugyanők osztogattak nemzetiszín léggömböket a nagygyűlés résztvevőinek, jelezve, hogy senkit sem lehet a nemzetből kirekeszteni. Valószínűleg nem véletlen, hogy Orbán Viktor szükségesnek látta Baján is személyesen erősíteni híveit. A Fidesz elnöke azt mondta erről: azért jött ide, mert történt valami tavaly az idő­közi választáson, ami megmutatta, hogy itt nem elég egyszer nyerni, hogy érvényesüljön a népakarat. Az ellenfél akkor megmutatta oroszlánkörmeit. Orbán ugyan a videohamisításra célzott, amikor arról beszélt, meg kell mutatni, hogy ebből a politikából nem kér Magyarország, de valószínűleg az időközi önkormányzati képviselő-választás részeredményeire is gondolt: ott ugyanis a vitatott 32-es szavazókörön kívül – ahol a bíróság megismételtette a választást – a hagyományosan jobbra szavazó kertvárosi részeken a baloldali jelölt nyert akkor.

Most is éles a kampány, és bár ­Zsigó Róbert élvezi a miniszterelnök bizalmát, ez a támogatás a megosztott bajai Fidesz-szervezeten belül sem egyértelmű. Illetve lehet, hogy előbb-utóbb az lesz, hiszen nemrég zárták ki a pártból Révfy Zoltánt, aki 2006 és 2010 között volt a város polgármestere – a Fidesz színeiben. Mivel a helyi tévé szerkesztő-riportere, Teket Melinda nagyon jól szerepelt a helyhatósági választáson, a baloldali pártszövetség őt indította parlamenti képviselő-jelöltként is. ­Erre mondta kampánybeszédében Zsigó Róbert, hogy átlát a szitán: ­hiába bújnak el egy ifjú hölgy mögé, a háttérben a régi szocialisták szeretnének visszatérni a hatalomba, akik – nem úgy, mint a Fidesz – önös pártpolitikai érdekeiket szeretnék ismét érvényesíteni.

 

– Azt üzenjük Bajnai Gordonnak, hogy ez nem az ő városa, hanem a mi közös otthonunk – kiabálta az emelvényről a Fidesz szóvivője, és felszólította Bajnait, hogy számoljon el a Hajdú-Bét-üggyel. Az eredményeik ellenére még ma is nap mint nap találkoznak olyan emberekkel, akiket elbizonytalanít a baloldal ármánykodása. Pedig szerinte a helyzet letisztult, világos. „Ismerjük a Gyurcsány-korszak embereit: ugyanazok jöttek most össze, akik egyszer már tönkretették az országot." Azzal a poénnal szórakoztatta hallgatóságát, hogy „a szocialisták a javadat akarják. Ne add oda nekik!"

Zsigó Róbert felhánytorgatta, hogy mindennap megvádolják valamivel, bár szerinte hazudnak. A helyi baloldal valóban felhánytorgatta, hogy nem tudott elszámolni azzal, miből fizették ki a Bácskai Napló különszámát, amelyet nemcsak Baján és vonzáskörzetében terjesztettek, hanem a választási törvény által megnövelt egész választókerületben. Nyomoz a rendőrség a Jelky András Szakképző Iskolában történt naplóhamisítás miatt, amelynek következtében valószínűleg törvénytelenül fizetnek ösztöndíjat a tanulóknak, akiknek a családja azonban nagyon megérezné, ha azt elvennék tőlük. Az első félévben elmaradt órákat a másodikban pótoltatják be a tanulókkal – törvénysértő módon túllépve a legmagasabb heti óraszámot.

Orbán Viktor beszéde alatt is hal­lani lehetett a Petőfi-sziget felől egy elnyújtott szirénaszót. Vélhetően ez is összefüggésben volt azzal az állampolgári kezdeményezéssel, hogy a Szentháromság téren, a városháza előtt mindenki dudáljon, aki azt szeretné, hogy Zsigó megbukjon.

Amikor Orbán a mikrofonhoz lépett, elindult némi „viktorozás" a téren, de hamar elhalt. A Fidesz elnöke felidézte, hogy legutóbb az árvíz idején járt a városban. Szerinte az elmúlt négy évnek az volt a legjelentősebb eseménye, hogy példátlan összefogással a mederben sikerült tartani a folyót. – E sikernek erőt kellene adnia, de nekünk, magyaroknak a történelem valahogy elvette a kedvét az önbizalomtól – fogalmazott. – Pedig akit a Jóisten szeret, annak még a baját is a javára fordítja. A sikeres árvízi védekezés után tudtuk elhinni, hogy volt értelme annak, amit előzőleg tettünk. Meg tudjuk fékezni nemcsak az árvizet, hanem a pénzvilágot, a multikat, és azt is el tudjuk érni, hogy ne térhessenek vissza a szocialisták. Amivel megbíztak, azt elvégeztük – ­summázta. ­Baja városától 8,1 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány. – Kiszabadítottuk önöket az adósságból – fogalmazott, és hozzátette: valamennyi település összes adósságát átvállalták.

Orbán szerint nagyon világosan elválik egymástól az a két világ, amelyet a két politikai közösség képvisel. – Úgy látom, hogy ott az agresszivitás, az átkozódás és az eszeveszett gyűlölet járja, nálunk meg a józan ész, az összefogás és a haza szolgálata a meghatározó. (Mi ez, ha nem gyűlöletbeszéd? – jegyezte meg a hátam mögött egy férfi.) Orbán úgy folytatta: – Úgy látom, mindkét oldalnak van szenvedélye. Az ő szenvedélyük a gyűlölködés. A mi szenvedélyünk Magyarország.

Orbán – bár a párt nevét nem mondta ki – óvott attól, hogy a ba­jaiak a Jobbikra szavazzanak. Az Európai Unióhoz való viszony kapcsán egyértelműen kijelentette, ne dobják sutba a józan eszüket. Minden vita ellenére szóba sem kerülhet, hogy kilépjünk: ha valaki nem ül ott az asztalnál, ne lepődjön meg, ha felkerül az étlapra. A pártelnök óvott az esélyesség okozta elkényelmesedéstől is. – Olyat még nem láttam, hogy az esély önmagát váltotta volna be – mondta.

Orbán mozgósításra szólított fel. Figyelmeztetett, hogy nem lesz kampánycsend, és az ellenfelek vasárnap, a szavazás napján is kampányolni fognak. A következő négy évben is nagyon sok csatát kell vívni: például a pénzvilággal, a kartellekkel és a monopóliumokkal, amelyek újra és újra el akarják venni a magyar emberektől azt a pénzt, amiért megdolgoztak. Harcolni kell a munkanélküliség ellen, meg kell fordítani a demográ­fiai hanyatlást, mert még mindig sokkal több a temetés, mint a keresztelő. – Mi mindig ott leszünk, ahol a munkát osztják – ígérte a szokásos „Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!" előtt Orbán Viktor.

Beszéde után szétvált a tömeg. Rajongói a pódium köré furakodtak, hogy kezet foghassanak vele, megérinthessék a ruháját. Aki erre nem vágyott, az elindult hazafelé. Mellettem egy középkorú házaspár így kommentálta Orbán szereplését: nem sok újat mondott – de legalább itt volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.