galéria megtekintése

Zsidó Nyári Fesztivál: Verseny nélkül nyertek a családi cégek

0 komment

Vári György

Lapunk birtokába került a Buda­pesti Zsidó Hitközség (BZSH) elhíresült átvilágításának a Zsidó Nyári Fesztiválra vonatkozó része, amely fel­tárja Zoltai Gusztáv egykori ügyvezető igazgató felelősségét a fesztivált működtető szervezettel kapcsolatos jogi és gazdasági problémák, szabályozatlanságok megtűrésében.

A BZSH nem igényelt alaposabb elszámolást
A BZSH nem igényelt alaposabb elszámolást
Kallos Bea / MTI

A Zsidó Nyári Fesztiválok megszervezése a Budapesti Zsidó Hitköz­séghez tartozó Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ (ZSIKK) feladata. Ezt a szervezetet 2005 első napján hozta létre „igazgatói felhatalmazással" Zoltai Gusztáv, a ­BZSH ügyvezető igazgatója az alapszabály egy olyan paragrafusára hivatkozva, amely a jelentés szerint valójában nem hatalmazta őt fel a hitközségen belüli „intézmény" megalapítására. A ZSIKK-nek alapító okirata, alapszabálya nincs, működését mindössze egy ismeretlenek által írt szervezeti és működési szabályzat szabályozza, amelyet viszont – az átvilá­gító cégnek átadott dokumentumok tanúsága szerint – soha nem hagytak jóvá a BZSH közgyűlésének képviselői.

 

Az alapszabály-ellenesen, hatáskör és közgyűlési megerősítés nélkül létrehozott szervezet vezetője, Vadas Vera munkáját nem akarták túlszabályozni Zoltaiék, láthatóan nagyon megbíztak benne. A ZSIKK ugyanis önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkezett, könyvelését is maga intézte.

Be kellett ugyan számolnia a közgyűlésnek, de az a pár oldalas tájékoztató, amelynek számai csak igen kevéssé voltak lebontva, érdemben nem tette lehetővé a vizsgálat fókuszában lévő 2012-es évben közel 120 millió forintos projekt tevékenységének megismerését, a BZSH vezetése pedig nem igényelt Vadastól alaposabb elszámolást. Vadas szinte minden korlátozás nélkül vállalhatott kötelezettségeket voltaképpen a BZSH nevében (hiszen szervezetileg hozzá tartozik a ZSIKK), utalási jogkörét pedig még át is adhatta – a BZSH engedélye nélkül is – belátása szerint bárkinek. Ez az átvilágítás szerint – mivel lehetővé tett BZSH-pénzek feletti rendelkezést akár a szervezettel semmilyen viszonyban nem lévő személyek számára is – komoly pénzügyi kockázatot jelentett.

A ZSIKK – hitközségi szervezetként kissé szokatlan módon – több ponton meglehetősen szorosan összefonódott vezetője, Vadas Vera magánvállalkozásával, az Aviv Travel- Trade 2000 Kft.-vel.

Aggályos a jelentés szerint az is, hogy miközben a ZSIKK a BZSH szervezeti egységeként jött létre, jóformán minden feladatát hosszú távra „kiszervezte" már az első pillanattól kezdve. Ráadásul nemegyszer versenyeztetés nélkül választották ki „alvállalkozóikat", és feltűnően gyakran olyan cégek szolgáltatásait vették igénybe (rendezvényszervezés, hirdetés, könyvelés, nyomdai szolgáltatások stb.), amelyek kapcsolatba hozhatóak Vadas rokonságával. A vizsgált 2012-es évben a közel 120 milliós költségvetés nem elhanyagolható része került Vadas vagy a családtagjai által tulajdonolt vagy vezetett vállalkozásokhoz.

A szöveg világossá teszi, hogy mivel az ügyvezető igazgató, Zoltai feladata volt a hitközségi szervezet hatékony működésének biztosítása és ellenőrzése (továbbá ő alapította meg felhatalmazás nélkül a ZSIKK-et), mindaz, amire fény derült, és ami hosszú éveken keresztül zajlott a ZSIKK-ben, szükségszerűen felveti az ő vezetői felelősségének súlyos kérdését is.

Nem lesz könnyű pótolni Vadast

Schwezoff Dávid, a BZSH jelenlegi ügyvezetője nemrég szerződést bontott Vadas Vera vállalkozásával. Nemcsak a Zsidó Nyári Fesztivál szervezésében, hanem a Mazsihiszhez tartozó Magyar Zsidó Múzeum „beléptetési rendszerének” működtetésében, illetve az épülethez kapcsolódó turisztikai szolgáltatások tekintetében sem tartana tovább igényt a munkájukra, sőt az utóbbi ügyben büntetőfeljelentést is tett.

A Mazsihisz ügyvezetője, Kunos Péter viszont elhamarkodottnak látja a lépést, szerinte nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni azt a rutint, ismeret- és kapcsolatrendszert, amellyel az Aviv Travel rendelkezik: kérdés, hogy van-e kapacitása arra jelenleg a BZSH-nak, hogy belső erőkkel vegye át a Vadas-­féle cég feladatait.

Hasonlóan gondolja az átvilágítást megrendelő-kikénysze­rítő Heisler András Mazsihisz-elnök is. Az ő megbízásából folytattak hosszú és állítólag elvben eredményes tárgyalásokat Vadas Verával a turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos megállapodások olyan módosításairól, amelyek megszüntetnék a BZSH egyoldalú kockázatait, ugyanakkor „házon belül” tartanák Vadasék értékesnek ítélt tapasztalatait: azt ugyanis a sok tekintetben lesújtó képet festő átvilágítás is hangsúlyozza, hogy az egykori ZSIKK-vezető kulturális-turisztikai szervező tevékenységének eredményei elismerésre méltóak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.