Zsarolás, feljelentés: kész krimi a Balatonring építése körül

Egy, az autó- és motorsportban érintett, valamint a Zsámbéki medence ingatlanfejlesztői állnak a Grupo Milton elleni lejárató kampány mögött, meg akarják akadályozni a pátyi és a sávolyi beruházást - mondta Kovács Bence János, a cégcsoport vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A sajtótájékoztató előzménye az volt, hogy hétfő óta az Index több cikkben ismertette a cégvezető múltját, illetve azt, hogy a Pénzügyminisztérium nem támogatta a Balatonring állami hitelgaranciáját, a kormány mégis áldását adta rá. Három civil szervezet - a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország - szerdán arra kérte a miniszterelnököt, hogy függessze fel a Sávoly Motorcentrum Kft. részére megítélt 15,3 milliárd forint Magyar Fejlesztési Banki (MFB) hitel, és 20 milliárd forint költségvetési támogatás kifizetését.

Azért tört ki botrány, mert nem hagytam magam zsarolni – állítja Kovács Bence János, aki tegnap sajtótájékoztatón mondta el, hogyan akartak 30 millió forintot kiszedni belőle azért, hogy ne legyenek lejárató cikkek vele kapcsolatban. Egy autó- és motorsportok szervezésével foglalkozó cég akart vele 30 milliós szponzorációs szerződést kötni. Amikor ezt elutasította, azt a választ kapta, hogy „meg fogja bánni”.

Tavaly novemberben megjelent az első - ahogy fogalmazott: lejárató - cikk az Indexen a Grupo Milton másik nagy tervezett beruházásáról, a pátyi "kaszinóvárosól", majd egyik alkalmazottjánál jelentkezett a „támogatást kérő” cég vezetője. Találkozójukról hangfelvétel készült. A felvétel szerint az ügyvezető 30 millió forintot kért, hogy ne jelenjenek meg újabb cikkek és azzal fenyegetőzött, hogy a kampányba bevonnak egy „jelenleg parlamenti mandátummal nem rendelkező politikai erőt.” (Ezt Kovács Bence János nem nevezte meg, de a sajtótájékoztatójának az volt a címe, hogy „Lehet Máz a Politika”.) Ez a bizonyos párt mindenesetre ellenzi a pátyi beruházást, a „lejárató cikkek” szerzője pedig ennek a bizonyos pártnak alapítója - mondta.

Az Indexen közben újabb cikkek foglalkoztak a Balatonringgel, a pátyi beruházással és az ő személyével is, miközben a zsarolás folytatódott. Ezt megelégelve fordult a rendőrséghez és a nyilvánossághoz.

Nem tetszik nekik, hogy kiderült az igazság - kommentálta lapunknak a zsarolás vádját Bodoky Tamás, az Index oknyomozó újságírója. Az általa jegyzett cikksorozatban szereplő állításokat bizonyítani tudja, tette hozzá az újságíró, aki határozottan visszautasította, hogy "fogható lenne", azaz, hogy a munkájára bárki is befolyással lehetett volna. Azt elképzelhetőnek nevezte, hogy egyes informátorai megpróbálták kihasználni azt, hogy ő foglalkozik a témával, de erről nem tudott. Bodoky Tamás kérdésünkre azt is elmondta, hogy az őt ért alaptalan vádak miatt jogi lépéseket fontolgat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.