galéria megtekintése

Zsákutca

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Valamilyen igazsága mindenkinek van, de a felek most már ragaszkodnak hozzá, hogy ennek a történetnek ne legyen boldog vége. Görögország kedd éjfélkor elmulasztott egy fizetési határidőt, jönnek újak, addig is lehet vitatkozni azon, hogy ez már a csőd vagy még csak majdnem. Lesznek jó érvek mindkét változat mellett, azután az idő úgyis megoldja az egészet. Amikor a csőd végleges, visszavonhatatlan és vitán felül álló lesz, ki fog derülni, mivel jár a görögök számára. Megtudjuk, kinek lesz igaza. Azoknak, akik szerint az eurózónán kívül is van élet, vagy azoknak, akik hiperinflációval és meredek életszínvonal-eséssel riogatják a népszavazásra készülő országot?

Athén az eredetileg vállalt ütemben semmiképp sem tudja visszafizetni az elmúlt években kapott 280 milliárd eurót (plusz az eredeti adósságát), de az is tény, hogy ezt már akkor is lehetett tudni, amikor az unió és az IMF a feneketlen kútba döntötte ezt az irdatlan összeget. Az ország a demokrácia és az európai kultúra bölcsője, ha délkeleten van is, a nyugati civilizáció elválaszthatatlan része. Nemcsak az EU, hanem a NATO tagja is, aminek Oroszország ukrajnai agressziója óta fokozott jelentősége van. Elképzelhetetlen, hogy Brüsszel (és Washington) teljesen elengedje a kezét.

Hosszú könyveket fognak majd írni arról, ki a hibás: a görögök, akik évtizedek óta hittek felelőtlen politikusoknak, a felelőtlenül hitelező nyugati bankok és országok, netán a felelőtlen rendszer, amely minderre lehetőséget adott? Európa zsákutcába jutott, rükvercbe kell kapcsolnia, hogy majd tovább mehessen előre.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.