Zoltai Gusztáv nem hagyja annyiban

Bizonyosan „kiemelt téma lesz”, hogy visszahívják-e Zoltai Gusztávot a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumából – mondta Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke. Zoltai közben arra készül, hogy jogi úton vesz elégtételt a „sok rágalomért”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a BZSH ügyvezető igazgatójaként Zoltai Gusztáv a tavasszal kényszerült távozni. A közelmúltban Lázár János miniszter tanácsadója lett. A Mazsihisz részéről heves bírálatok érték, árulónak nevezték. Zoltai lapunknak kijelentette: „Annak, aki azt képzeli rólam, hogy én a magyarországi zsidóság ellenében és nem annak érdekében fogok dolgozni, egész komolyan mondom, nagy bajok vannak az agyával.”

Egymásra találtak
Egymásra találtak
Kurucz Árpád

Az eset a Fideszt és holdudvarát is megosztotta. L. Simon László meghökkent, Gulyás Gergely és Schmidt Mária szinte már tiltakozott. Szabó György, a Mazsök fideszes kötődésű elnöke viszont Zoltai védelmére kelt. Lázár a Hír TV-nek elmondta, hogy Zoltai tanácsadóként ötszázezer és másfél millió forint közötti fizetést kap a Miniszterelnökségtől. Pontos összeget nem említett.

Feladata szerint Zoltai a zsidó szervezetek és a kormány közötti viszony rendezését szolgálja tanácsaival. „A Miniszterelnökségen dolgozó tanácsadónak általában egy évre szól a megbízatása, ebben az esetben szeretném decemberre lezárni ennek a programnak a konszolidálását” – idézte Lázár szavait a Magyar Nemzet.

Bár a Mazsihisz és a BZSH ügyvezetőségéről Zoltai Gusztáv lemondott, a Dohány utcai templomkörzetben megtartotta az elnöki posztot. Miután kiderült, hogy kormányzati tanácsadói megbízást vállalt, a körzet elöljárósága – mint hírül adtuk – visszahívta tisztségéből. Csakhogy Tordai Péter, a BZSH elnöke minderről eddig csupán egy címzés és aláírás nélküli feljegyzést kapott. (A szöveg szerint az elöljáróság nem választott új vezetőt, az elnöki posztot egyelőre az alelnök tölti be.)

A feljegyzés sem formai, sem tartalmi szempontból nem minősül hivatalos dokumentumnak. Amíg ez nem érkezik meg, „nekem Zoltai Gusztávot a Dohány utcai körzet elnökének kell tekintenem” – mondta Tordai. Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai körzet rabbija nem kívánt nyilatkozni, ahogyan a hétvégén külföldön tartózkodó Zoltai Gusztáv sem, akinek SMS-t írtunk. „Még mindig külföldön vagyok, a sok rágalomra jogi úton fogok reagálni” – írta vissza.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy a Dohány utcai elöljáróság kilenc igen szavazat és egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül döntött Zoltai visszahívásáról. Tordai is hallott erről, ám hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta. Az arányt a maga részéről túlzottnak és meglepőnek tartja. Kérdésünkre hozzátette: a Dohány utcai körzet elnöki tisztségétől függetlenül Zoltai marad a BZSH és a Mazsihisz közgyűlési küldötte.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi tagságával már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A kormány 2012-ben nevezte ki a Mazsök új kuratóriumát. A testületnek Zoltai Gusztáv a Mazsihisz javaslatára és képviseletében lett a tagja – közölte Tordai Péter, aki a Mazsihisz alelnöke is egy személyben.

Zoltai esetleges visszahívása a Mazsök kuratóriumából eddig nem került szóba, de Tordai szerint bizonyos, hogy a kérdés a közeljövőben „kiemelt téma lesz”. Erről a Mazsihisz elöljárósága, majd az elöljáróság előterjesztése nyomán a közgyűlés hivatott dönteni. Addig azonban hónapokat kell várni: a Mazsihisz legközelebbi közgyűlését – legalábbis a rendes menetrend szerint – december első felében tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.