galéria megtekintése

Megint kaptak egyet a pedagógusok

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 13. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Ismét komoly zűrzavart okozott a köznevelésért felelős államtitkárság a pedagógusok körében.

Ehhez most egy pár héttel korábbi közlemény is elegendő volt. A hivatalos kommüniké „a 2015. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámról és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeinek meghatározásáról” szól.

A tanárok csak kapkodják a fejüket
A tanárok csak kapkodják a fejüket
Kurucz Árpád / Népszabadság

Érdemes pontosan idézni: „A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) 10. § (1) bekezdése alapján az oktatásért felelős miniszter 2014. február utolsó napjáig közzéteszi a következő naptári évre vonatkozó minősítési keretszámot és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit”.

E meglehetősen cifra mondat lényege az volna, hogy a pedagógusok minősítésének feltételeit szabályozó kormányrendelet elkészültét február utolsó napjára ígéri a kormány. A helyzetet bonyolítja, hogy ezt a közleményt szintén 28-án, vagyis épp február utolsó napján tette közzé a szakállamtitkárság. Csak hogy mindenki értse: annak biztos tudatában adták hírül a kormányrendelet határidejét, hogy azt már bizonyosan nem lehetett tartani. Ez annál is inkább igaz, mert

– Sajátosan értelmezi a kormány a jogállamiságot – így kommentálja az abszurd helyzetet Szüdi János jogász, hozzátéve, hogy ezt a minisztériumi közleményt még a Magyar Közlöny értesítőjében sem tették közzé. – Az egész eljárás alkotmánysértő, ugyanis az Alkotmánybíróság többször is állást foglalt arról, hogy a minisztériumok és a hatóságok által kiküldött körlevelek, informális útmutatások alkotmánysértők. Ez a közlemény egyébként szembemegy a hatályban lévő kormányrendelettel is – fogalmaz a jogász.

Ez azonban a kisebbik baj. A nagyobb problémát a közlemény tartalmi része okozza: azoknak a pedagógusoknak, akik legalább 14 éve tanítanak és szakvizsgájuk van, április végéig kell a portfóliójukat feltölteni. Ők már 2015. január elsejétől a pedagógusátminősítéssel járó fizetést kapják. Azoknak viszont, akikre ez az átmeneti szabályozás nem vonatkozik, vagyis a szakvizsgán kívül „csak” nyolc év szakmai gyakorlatuk van, vagy esetleg már harminc éve vannak pályán (ebben az esetben a szakvizsga nem elvárt feltétel), 2014. március 31-ig kell a minősítési eljárásra jelentkezniük. De a portfóliójukat csak november végéig kell feltölteniük az Oktatási Hivatal szerverére.

A közlemény szerint 2015-re vonatkozóan a pedagógusok minősítési keretszámát „az oktatásért felelős miniszter átruházott hatáskörében eljárva harmincezer főben határozom meg”. Az egyes szám első személy talán Hoffmann Rózsa államtitkárt jelöli. Mindenesetre arról nem szól a kormánykommunikáció, hogy ha több mint harmincezer olyan pedagógus jelentkezik, akinek megvan a nyolc év gyakorlata szakvizsgával együtt vagy harminc éve pályán van, akkor mi alapján szelektálják majd a jelentkezőket, hogy a harmincezres keretszámot tartani lehessen.

A pedagógusok körében a másik, zavart keltő információ annak a híre, hogy a még meg nem jelent kormányrendelet majd módosítja a portfólió feltöltésére kijelölt korábbi határidőt november 30-ra. Csakhogy ez a módosítási szándék azokra nem vonatkozik, akik 14 év gyakorlattal és szakvizsgával már ebben a tanévben feltöltik portfóliójukat az ominózus április végi, rendkívüli felháborodást okozó eljárással és határidővel.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.