galéria megtekintése

Megakadt Kormányváltók: Zavarba ejtő kutatási eredmény

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 28. számában
jelent meg.

Boda András–Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Miként az egy hónappal ezelőtti, úgy a legfrissebb Tárki-felmérés is meglepetést keltett, szakmai vitákat szított, miután a kutatás szerint február óta tovább csökkent a demokratikus ellenzék támogatottsága.

A választási helyzetet szimuláló borítékos módszerrel készített felmérés szerint a Kormányváltók támogatottsága a teljes népességen belül 21-ről 16 százalékra esett februárhoz képest. A pártválasztók körében is hasonló tendenciát jelez a Tárki, kutatása szerint 27-ről 21 százalékra apadt a baloldali támogatottság.

Nem a Jobbik érte be a Kormányváltókat, hanem a Kormányváltók küzdötték le magukat a Jobbikhoz

Mindeközben a kormánypártok megőrizték biztos előnyüket, és továbbra is erősödni látszik a Jobbik, amely a teljes népességen belül 15, a pártválasztók körében már 20 százalékon áll. A Tárki eredményei annyiban nem váratlanok: már egy hónappal ezelőtt is szakmai és politikai vitát szított az úgynevezett választási szimulációval jelzett baloldali visszaesés. (Ennek a módszernek az a lényege, hogy a megkérdezettek egy szavazólapra hasonlító cédulán jelölték meg választott pártjukat úgy, hogy a kérdezőbiztos sem ismerhette döntésüket.)

 

Sik Endre, a Tárki vezető kutatója – a Sajtóházban csütörtök délután, közvélemény-kutatók részvételével tartott Mérők Klubjában – felmérésük eredményeit röviden kommentálva azt mondta: „A közvélekedéssel ellentétben nem a Jobbik érte be a Kormányváltókat, hanem a Kormányváltók küzdötték le magukat a Jobbikhoz.”

Stabilan vezet a Fidesz, mozgásban a Kormányváltók
Stabilan vezet a Fidesz, mozgásban a Kormányváltók
Teknős Miklós

Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy felmérések szerint miközben a kormánypártok meglehetősen hatásosan mozgósítottak az utóbbi hetekben, több jel is arra mutat, hogy a baloldalnak vannak még tartalékai.

– Az elmúlt hónapok eltérő módszertannal készült közvélemény-kutatásai zavarba ejtő eltéréseket mutatnak az egyes pártok népszerűségének pontos mértékét illetően – szögezte le megkeresésünkre elöljáróban Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője, ugyanakkor hozzáfűzte: noha az eltérések jelentősnek tűnnek, a főbb irányok megegyeznek.

A politológus úgy véli, egyértelmű a Fidesz–KDNP tetemes előnye, és a kétharmados újrázás továbbra is életszerű forgatókönyvnek tűnik. S világosan látszik szerinte az is, hogy az ellenzéki választási szövetség létrejötte önmagában nem hozta meg a várt áttörést.

A választás egyik legizgalmasabb kérdésének a magát az ötszázalékos küszöb környékére feltornászó LMP sorsa tűnik

Mindeközben a kampányt a mai napig a kormányoldal uralja, ezzel szemben a „kormányváltóknak” nemcsak médiafelületből és elkölthető pénzből jut kevesebb, de a választókat orientáló, a „rezsiharc–szabadságharc” üzenetét hatékonyan ellenpontozó és azonosulásra alkalmas elbeszélést sem tud felmutatni – fogalmazott Filippov Gábor, s hozzátette: – Ezt csak súlyosbítja a Simon-ügy kitartó jelenléte a nyilvánosságban, amely biztosan nem tett jót a baloldal népszerűségének.

Megtépázott baloldali plakát, megtépázott szerelem
Megtépázott baloldali plakát, megtépázott szerelem
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az elemző szerint jól látható a Jobbik intenzív kampányának eredménye: bár a szélsőjobboldali párt egyedül a Tárkinál rendelkezik majdnem ugyanannyi támogatóval, mint a baloldal, minden felmérés szignifikáns bővülést mutat. Ez ugyanúgy jelezheti új szavazók megjelenését, mint azt, hogy a párt „domesztikációs kampányának” hatására a Jobbik-szimpátiájukat korábban eltitkolók nagyobb arányban vállalják fel preferenciájukat.

A választás egyik legizgalmasabb kérdésének a magát az ötszázalékos küszöb környékére feltornászó LMP sorsa tűnik – mondta Filippov Gábor, aki fontosnak tartotta megemlíteni azt is: a bizonytalanok tetemes aránya az utolsó pillanatban is óvatosságra int, sok múlik azon, hogy a választás napjának modellezhetetlen lélektani pillanata hová sodorja a várhatóan sok százezernyi, ma még „láthatatlan” szavazót.

A Kormányváltók inkább dolgoznak

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke és a Kormányváltók szövetségének kampánykoordinátora a Népszabadság megkeresésére úgy értékelt: a kampány ezen időszakában megbízható kutatást már nem lehet végezni, a korábbi adatok és az időközi választási eredmények közötti nagy különbség is megkérdőjelezik a kimutatások hitelességét.

„Tudhatóan alacsony a válaszadók hajlandósága a kutatásban való részvételre, ez is megkérdőjelezi a számok mögötti igazságot. Közel vagyunk az igazság napjához, addig az a feladat, hogy mindenki dolgozzon és végezze a feladatát. Április hatodikán lesz a legreprezentatívabb közvélemény-kutatás, akkor megtudjuk, mit gondol az ország” – fogalmazott lapunknak Molnár Zsolt.

Szigetvári Viktor kampányszakember, az Együtt egyik társelnöke a Népszabadságnak a felmérésekkel kapcsolatban azt mondta: nem vonja kétségbe az intézetek adatait, de nem lehet elfelejteni, hogy 2002-ben is felülmérték a Fideszt, ahogyan látványosan túlértékelték a kutatók Robert Ficót is a legutóbbi szlovák elnökválasztáson.

„Nálam elfogulatlanabb elemzők is azt mondják, hogy nehéz reálisan megbecsülni a konkrét társadalmi hangulatot. A választási eredmény részvételfüggő lesz. A kutatásokban látszó különbség ennél jóval kisebb, szerintünk egy számjegyű a kormánypártiak és a kormányváltók között. Érdemi körzetekben érdemi győzelmekre lehet számítani. Az ellenzéknek komoly esélye van a kormányváltás megvalósítására” – fogalmazott lapunknak Szigetvári Viktor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.