galéria megtekintése

Zárolná Orbán vagyonát az ellenzék

Sem Orbán Viktor, sem kormányának miniszterei nem voltak a parlamenti patkóban, amikor az ellenzék napirend előtt össztüzet zúdított a kabinetre a Quaestor-ügyben. Helyettük államtitkárok védekeztek, míg az ellenzéki képviselők kormánytagok vagyonának zárolását követelték.

Az eszköztárukban eddig nem szereplő unortodox megoldásokkal álltak elő az ellenzéki pártok a Quaestor-ügyben. Az LMP és a DK is lehetővé tenné a hivatali kötelezettségüket megszegő kormánytagok – mindenekelőtt a miniszterelnök – vagyonának zárolását. Matolcsy György jegybankelnököt is megnevezték, mint akinek saját vagyonával kellene felelnie a Quaestor csődjéért.

Szabó Tímea, a PM társelnöke a parlament feloszlatását kezdeményező határozati javaslatához keresett támogatókat a folyosón. Az indítványt végül az MSZP-s Tóth Bertalannal, a DK-s Varju Lászlóval és Szelényi Zsuzsannával (Együtt) közösen terjesztette be. Indoklásuk szerint Tarsoly Csaba társaságát állami cégek segítették állampapírok vásárlásával és elhelyezésével, hozzájárulva egy piramisjátékként működő csalássorozathoz. A kormány pedig az utolsó pillanatban kimentette a minisztériumi pénzeket, míg a kisbefektetők a sor végére kerültek. A négy ellenzéki párt szerint ezért lehetőséget kell adni a választóknak, hogy egy előre hozott választáson mondjanak ítéletet a Fideszről.

Még a plenáris tanácskozás előtt összeült a vállalkozásfejlesztési bizottság, amely elé Matolcsyt és Szijjártó Péter külügyminisztert is meghívta Volner János, a testület jobbikos elnöke. De egyikük sem jelent meg, a kormánytöbbség pedig le is vette a napirendről a meghallgatásukat.

 

A Jobbik egyébként azt szorgalmazza, hogy minden képviselő nyilatkozzon, vett-e ki pénzt a Quaestorból közvetlenül annak csődje előtt. Volner napirend előtt azt kérdezte, a kormány miért bízta brókerházakra az emberek pénzét. L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár visszautasította, hogy a kormány tőzsdézett volna az állam pénzével. Azt is tagadta, hogy a miniszterelnök bennfentes információk ismeretében adott volna utasítást a pénz kivételére.

Szijjártó kényeztette Tarsolyt

Parlamenti belépője és diplomata útlevele is volt a letartóztatott Quaestor-vezérnek. A hivatalos útiokmány kiadását Szijjártó személyesen intézte, meglehetősen unortodox indoklással.

Orbán Viktor esküszövegét olvasta fel az LMP-s Szél Bernadett, aki szerint a kormányfő megszegte az esküjét, mert nem tett feljelentést, amikor Tarsoly Csaba levelét kézhez kapta, csak saját embereit figyelmeztette. Ezúttal Tállai András nemzetgazdasági államtitkárt érte a megtiszteltetés, hogy védelmébe vegye főnökét, és meg is tette: szerinte Orbán épp az esküje szerint járt el, hiszen megvédte a közpénzt. „Könnyű azt kiabálni, hogy mindenkinek mindent fizessenek ki" – jegyezte meg.

Az MSZP-s Lukács Zoltán egy sor kérdést tett fel. Ha igaz, hogy a kormányfő már február 25-én utasította a tárcákat arra, hogy vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket, akkor mire a várt a külügy március 9-éig? Kin keresztül kapta meg Orbán Tarsoly Csaba levelét? – kérdezte, jelezve, hogy kikérik a levelet, ahogyan a február 25-i kormányülés jegyzőkönyvét is.

Schiffer András mutogat
Schiffer András mutogat
Máthé Zoltán / MTI

Magyar Levente külügyi államtitkár úgy válaszolt: Szijjártó Péter semmiféle levelet nem kapott Tarsolytól. Azt is közölte, hogy a minisztérium vezetői Japánban voltak, ezért döntöttek csak márciusban arról, hogy visszaveszik az állampapírokat a Quaestortól. Azt viszont ő is furcsállotta, hogy a 3,8 milliárd forintot miért készpénzben kapták vissza.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szocialistázott: már az MSZP- kormányok idején zajlottak a csalások, és mégsem sikerült egyre sem fényt deríteni. A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP a felelős, most pedig a kártalanítás zajlik, és szigorítani is fognak az ezt célzó törvényjavaslaton.

A Quaestor-ügyben az LMP és az Együtt is vizsgálóbizottság felállítását javasolta. Schiffer András azzal állt elő: a tőkepiaci törvény 1997-es hatálybalépésétől meg kellene vizsgálni a brókercégek és a politika összefonódását, illetve hogy a jogszabályok hogyan veszélyeztették a kisbefektetők pénzét. Szerinte az MSZP is menekül a felelősségvállalás elől, ezért nem támogatja kezdeményezésüket. A többi ellenzéki párt viszont azt jelezte: akár 1600-ig visszamenően is állnak a vizsgálat elé.

Az államtitkári válaszok közben Kövér László a pulpitusról megrótta az ellenzéket a zajongás miatt, mondván az empirikus adatok azt jelzik: az ellenzéki képviselők hatszor olyan gyakran bontják meg a Ház rendjét, mint a kormánypártiak.

Újabb Quaestor-pozíciót szerzett az egykori közmunkás

A Quaestor Invest Befektető, Vagyonkezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetői székében Tarsolyné Rónaszéki Erikát is Orgován Béla követte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.