galéria megtekintése

Zár az unió, nincs pénz

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az a 700 milliárd forintnyi uniós támogatás, amelynek a kifizetését Brüsszelben felfüggesztették, könnyen lehet, hogy csak a kezdet: a bizottság további operatív programokat is vizsgál, és a súlyos kifogások nyomán újabb szankciók várhatók. Az eljárás teljes egészében az Orbán-kabinet támogatási döntéseire fókuszál.

„A Bizottság szolgálatai 2014. május 5. és 9. között ellenőrző látogatást végeztek a programmal kapcsolatban. Az ellenőrzés során a Bizottság szolgálatai arra utaló bizonyítékokat találtak, hogy a program irányítási és kontrollrendszerének működésében súlyos hiányosság tapasztalható.” Így kezdődik az az európai bizottsági határozat, amely a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) támogatásainak felfüggesztését indokolja. Az idézett sorok is igazolják, hogy az Európai Bizottságnak nem a Gyurcsány–Bajnai-időszak pénzelosztási gyakorlata ellen van kifogása: bár a szóban forgó vizsgálat formailag a 2007–2013-as uniós költségvetési időszak támogatásaira vonatkozik, az ellenőrök a jelenlegi irányítási és kontrollrendszert vizsgálták, amelyet az Orbán-kormány alakított ki, amikor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget megszüntette, és a pénzosztást az egyes szaktárcákhoz, a koordinációt pedig a Miniszterelnökséghez telepítette.

Jávor Benedek
Jávor Benedek
Európai Parlament

A határozatból kiderül, hogy a bizottság már tavaly októberben jelezte: komoly a veszélye annak, hogy a kifizetéseket részben vagy teljes egészében fel kell függesztenie, egyúttal pedig arra kérte a kormányt, hogy tegye meg a szükséges korrekciós lépéseket. Ezek azonban elmaradtak, helyettük a kabinet polemikus megjegyzéseket fűzött a bizottság ellenőrzési jelentéséhez, amelyek azonban nem hatották meg a testületet: határozata szerint olyan súlyosak a hiányosságok, hogy már veszélyeztetik a „kifizetések igazolására vonatkozó eljárás megbízhatóságát” (vagyis az EU nem tudja áttekinteni, hogy jogszerűen használjuk-e föl az uniós támogatásokat) – emiatt lépnek most életbe a szankciók.

 

Az uniós hatóságok értékelése szerint a legnagyobb probléma a „műveletek kiválasztására alkalmazott eljárásokkal” van: a minisztériumok úgy írják ki a közbeszerzéseket, hogy azokon nyilvánvalóan csak egy előre kiválasztott cég felelhessen meg a kritériumoknak. Egy másik jellemző hibacsoport, hogy az uniós beruházások nálunk jóval drágábbak az ugyanolyan tartalmú piaci beszerzéseknél, számos túlárazott tételt, személyi ráfordítást és el nem számolható kiadást tartalmaznak. További komoly gond, hogy mindez a magyar hatóságoknak nem tűnik fel: hiányos az ellenőrzési rendszer, még a visszatérő hibákat sem képes kiszűrni.

A bizottsági határozat konkrét beruházásokat is említ, de olyan formában, hogy azokat nehéz azonosítani (de az kiderül a szövegből, hogy csak az Orbán-kormány időszakában elbírált ügyekről van szó). Szerepel a tételek között mobil olló (nagy teljesítményű aprítógép) beszerzése kétszeres áron, présgép 400 százalékos felárral, 1,7 milliós személyi kifizetés olyan marketing- és koordinációs munkáért, amelynek 190 ezer forint lenne a piacon elfogadott költsége, szakértői vizsgálat 14 millió forintért 600 ezer helyett. A birtokunkban lévő dokumentumok alapján a bizottság nem is a leghajmeresztőbb beruházásokat használta elrettentő példának. A kifogásolt beruházási körben „Szélessávú körzethálózati fejlesztések” címén elnyerhető 20 milliárdból például 12,5 milliárdot öt, egyazon napon egy helyre bejegyzett offshore cég kapott meg ( egyikük tulajdonosánál korábban Seszták Miklós fejlesztési miniszter is felbukkant felügyelőbizottsági tagként) – márpedig érdemi gazdasági tevékenységet soha nem folytatott offshore vállalkozások feltőkésítése semmilyen gazdaságfejlesztési céllal nem indokolható.

Hogy az Orbán-kormány pályázatkezelési gyakorlata nem felel meg az uniós normáknak, és ebből a mostanihoz hasonló pénzügyi veszteségek következnek, arra a brüsszeli hivatalok már tavaly felhívták a figyelmet. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője 2014 decemberében nyilvánosságra hozott egy uniós dokumentumot, amelyet a bizottság állított össze a 2013–14-es auditálások alapján a fejlesztési forrásokat használó operatív programok ellenőrzéséről az Európai Parlament számára. Az összes tagország összes uniós támogatási programját összehasonlító elemzésben Magyarország kirívóan rosszul szerepelt: a 13 operatív programunk közül kilencnél haladta meg a pályázatok hibaaránya az EU által tolerálható szintet. A pénzügyi ellenőrző bizottságnak megküldött, 2014. október végi állapotot tükröző adatok szerint a 13 magyar operatív program közül tíznek a minősítése volt hármas, vagyis a legrosszabb.

Az elemzés egyik táblázata azt foglalja össze, hogy az egyes tagállamok által jelentett, operatív programokra vonatkozó adatok milyen mértékben fedik a valóságot. Ebben az összesítésben a 28 tagország közül a 27. helyre soroltak minket, 66 százalékos hamis adatszolgáltatási aránnyal (ugyanez az adat Bulgária esetében 28,5 százalék, Görögország, Románia, Csehország és Horvátország esetében viszont nulla, vagyis ők minden adatot pontosan közöltek). Jávor szerint Magyarország gyakorlatilag az összes szóba jöhető mutató tekintetében a legrosszabbak között van: magas a hibás programok aránya, rendszerszintű probléma van a közbeszerzésekkel (ezeket gyakran előre kiválasztott győztesekre szabva írják ki), és teljesen megbízhatatlan az operatív programokkal kapcsolatos adatszolgáltatásunk. Az uniós támogatások célját, a tényleges gazdasági felzárkóztatást a pénzfelhasználás nem éri el, a források jelentős része néhány tucat oligarchához kerül. Ennek a jól dokumentált „alulteljesítésnek” pedig rövidesen ma még elképzelhetetlenül súlyos következményei lehetnek: a bizottság egyelőre csupán a gazdaságfejlesztési operatív program három prioritásánál vezetett be szankciókat, de brüsszeli információk szerint hasonló okokból hamarosan hat további operatív program pénzcsapjait is elzárhatják.

Seregek felvonulása

A kormány megfontolja az észrevételeket – mondta tegnap Lázár János kancelláriaminiszter. Azt azonban visszautasította, hogy a bizottság 700 milliárdos uniós támogatás felfüggesztéséről határozott volna, végig azt állította, hogy a felfüggesztett három programrész nettó értéke 150 milliárd forint. Ami pedig a pályázatok elbírálását illeti: a miniszter állítása szerint a korábbi módszert 2014-ben épp azért változtatták meg, mert a kormány is úgy vélte, az az elbírálási rend nem alkalmas arra, hogy objektív kritériumok alapján szülessenek a pályázati döntések.

Arra a kérdésre, hogy az uniós bírálat nem a pályázati kiírásokra, hanem inkább a kifizetések gyakorlatára/ rendszerére vonatkozott, a miniszter nem adott egyértelmű választ, de azt a Népszabadság kérdésére elismerte: a „pellengérre” állított projektek 2011–2013-asok voltak, vagyis semmi közük a korábbi kormányokhoz.

A kormány kész levonni a tanulságokat – mondta Lázár János –, de állítása szerint pénzügyi veszteség nem fenyeget. Ha pénzügyi korrekcióra lenne is szükség, akkor ez még az idén jóváírható, és a tartaléklistásoknak kiosztható, vagy új pályázatot is le lehet bonyolítani. Lázár hangsúlyozta: a 8200 milliárdos, teljes „kasszán” belüli hibaarány két százalék alatti, ezzel Magyarország a közép-európai országok közül vezető helyen áll a szabályosság tekintetében.

A miniszter több kérdésre nem tudta a pontos választ, mint mondta, az EU-s ügyeket bonyolító Csepreghy Nándor mögött „hadsereg van, velük és a brüsszeli bürokratákkal nehéz felvenni a versenyt”. (Cs. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.