Zalaegerszeg: negyedszer rongálták meg a holokauszt-emlékművet

Ismét megrongálták a zalaegerszegi holokausztemlékművet: hat év alatt negyedszer tettek komoly kárt a köztéri alkotásban.

Eddig ismeretlen tettesek megrongálták hétfőn a zalaegerszegi holokausztemlékművet. A 2005-ben emelt - kőtömbből és a deportálásra emlékeztető,  bronzból készült használati tárgyakból, ruhadarabokból álló - kompozíció néhány fém alkotóelemét fűrészelték le a tolvajok. Úgy tudjuk, egyebek mellett elloptak egy bronz bőröndöt, cipőt és mackót.

Ez már a negyedik alkalom, hogy megrongálták az emlékművet. Először 2005-ben loptak el bronz tárgyakat az alkotásról, akkor 700 ezer forintba került a helyreállítás. Tavaly pedig kétszer újra megrongálták az emlékművet -  mindkét esetben kidöntötték a talpazaton álló oszlopot, s összetörték az alkotást megvilágító lámpákat.

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke érdeklődésünkre közölte: becslései szerint a most okozott kár eléri az ötszázezer forintot. Hozzátette: az emlékmű avatása óta négyszer rongálták meg súlyosan az emlékművet, de ezeken kívül hat év alatt további egy tucat esetben gyalázták meg, vagy károsították kisebb mértékben az alkotást.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított az ügyben. Információink szerint a tettesek felkutatásában  segíthet az emlékmű közelében lévő – épp a sorozatos rongálások miatt elhelyezett – térfigyelő-kamera felvétele.

Zalaegerszeg, 2010. május 2.A megrongált holokauszt-emlékmû Zalaegerszegen, a Göcseji úton, a zsidó temetõ elõtti parkban. Az emlékmûvet a holokauszt 60. évfordulóján állították fel a zsidó áldozatok emlékére. A bronzzal díszített emlékmûvön annak a
Zalaegerszeg, 2010. május 2. A megrongált holokauszt-emlékmû Zalaegerszegen, a Göcseji úton, a zsidó temetõ elõtti parkban. Az emlékmûvet a holokauszt 60. évfordulóján állították fel a zsidó áldozatok emlékére. A bronzzal díszített emlékmûvön annak a 868 zalaegerszegi polgárnak a neve olvasható, akiket 1944-ben hurcoltak el koncentrációs táborokba. Legutóbb a húsvéti ünnepek alatt rongálták meg az emlékmûvet, akkor a talapzaton álló oszlopot döntötték le a helyérõl. Ezt megelõzõen 2005-ben ellopták róla a mûtárgyakat. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.