galéria megtekintése

Zaklatták a romákat a rendőrök

6 komment


Doros Judit

Zaklatással és a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetéssel a rendőrség megsértette az egyenlő bánásmód elvét, amikor Gyöngyöspatán 2011-ben a szélsőséges csoportok „járőrözése” idején a cigányokat bírságolta meg apróbb szabálysértésekért – mondta ki csütörtökön nem jogerősen az Egri Járásbíróság.

Az etnikai hovatartozás és bőrszín alapján történt diszkrimináció miatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított pert a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen. A tét az volt, hogy a bíróság megállapítja-e az állam felelősségét a romák hátrányos megkülönböztetésében.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság/archív

A Román Tamás bíró vezette tanács az elmúlt két évben tucatnyi tanút hallgatott meg, köztük több rendőri vezetőt. Beszereztek számos, az időközben feloszlatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel kapcsolatos dokumentumot, s több videofelvételt is megnéztek az akkor történtekről. Ez alapján mondták ki, hogy a rendőrség zaklatta a romákat, s ezzel megsértette az egyenlő bánásmód elvét.

 
Magyarországon ebben a perben mondták ki először, hogy a rendőrség ezen gyakorlata törvénysértő.

Mint arról lapunkban annak idején beszámoltunk, 2011 tavaszán szélsőséges, cigányellenes szervezetek – Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, Véderő, Betyársereg – szállták meg Gyöngyöspatát, járőröztek, fenyegetőztek, az állam pedig a jogvédők szerint heteken keresztül tétlenül szemlélte ezt.

A TASZ már akkor folyamatosan bírálta a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség mulasztásait. Kifogásolták, hogy a rendőrség, fokozva a romákkal szemben kialakult ellenséges, megfélemlítő és megszégyenítő légkört, elkezdte a helyi cigányokat apróbb, jellemzően közlekedési szabálysértésekért keményen bírságolni, míg a szélsőségeseket hasonló szabálysértésekért nem vonták felelősségre.

Később egy tömegverekedést követően a szélsőséges csoportok távoztak a cigánysorról, ám a helyi romák nemigen nyugodhattak meg. A település jobbikos polgármestert választott, a rendőrség pedig tovább folytatta az etnikailag aránytalan szabálysértési bírságolási gyakorlatát – áll a TASZ jelentésében. Kállai Ernő akkori kisebbségi ombudsman szerint ezzel megsértették az egyenlő bánásmód elvét.

A jogvédő szervezet a kisebbségi ombudsmani jelentések megállapításaira és saját tereptapasztalataira alapozva perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot – ezt az egyenlő bánásmódról szóló törvény civil szervezetek számára lehetővé teszi. Keresetükben azt állították, hogy a rendőrség a cigányokat zaklató szervezetekkel szemben elmulasztott intézkedésekkel az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerint zaklatta a gyöngyöspatai romákat.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság/archív

A rendőrség ugyanis ahelyett, hogy megfelelő bűnmegelőzési, bűnüldözési és rendészeti tevékenységgel a közbiztonságot, közrendet és köznyugalmat biztosította volna, a szélsőségesekkel való „empatizálással” tökéletesen aláásta a cigányság biztonságérzetét és a rendőrségbe vetett bizalmát – érveltek.

A TASZ szerint az emberi méltóságot sértő magatartásával a rendőrség fokozta a szélsőségesek által kialakított megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő légkört, amely a cigány származású emberek bűnözőként történő megbélyegzésén alapult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.